Nasuprot mišljenju koje ste već izgradili o određenim, kvazi zdravim namirnicama, većina njih je nezdrava i može loše uticati na vaše zdravlje. Stoga, imperativ je da znate činjenice o određenim namirnicama od kojih se osećate dobro, ali koje, u suštini, samo štete zdravlju. Evo liste nekolicine od tih namirnica:

Voćni sokovi

slika18 Sedam “zdravih” namirnica koje, zapravo, nisu zdrave

Bez obzira što sadrže reč voće u nazivu, ne znači da su zdravi

Prva stvar na koju moramo da vam skrenemo pažnju je činjenica da kada pijete voćne sokove iz tetrapaka ili u lokalima, nikada ne možete da budete sigurni jesu li sveži ili ne. Drugo, količina šećera koju dodaju sokovima je viša od količine šećera koja se stavlja u slatkiše. Previše šećera nije, a i neće se nikada smatrati zdravim.

Sojino mleko sa ukusima

slika28 Sedam “zdravih” namirnica koje, zapravo, nisu zdrave

Uz kombinaciju sa bademima, obično mleko je zdravije

Nisu vas lagale knjige iz biologije koje su govorile kako sojino mleko sadrži dosta proteina i kalijuma. Međutim, to nije sve od sastojaka što se može naći. Štaviše, u velikim količinama sojino mleko, naročito ono sa ukusima, ima dosta šećera i oko 50 kalorija po šoljici. Dodajte badem običnom mleku koje pijete, i učiniće mnogo više za vaše zdravlje od sojinog mleka.

Beli hleb

slika35 Sedam “zdravih” namirnica koje, zapravo, nisu zdrave

Odaberite crni ili raženi hleb

Postoji mnogo jela koja se prave sa belim hlebom, a hamburgeri su, recimo, neka od najpopularnijih. Mimo toga, beli hleb nikako ne može dobro služiti vašem zdravlju.

Dijetalni gazirani sokovi

slika46 Sedam “zdravih” namirnica koje, zapravo, nisu zdrave

Sprečite bolest kostiju na vreme

Proizvođači se uporno trude da vas navedu da poverujete kako nazovi dijetalni, gazirani sokovi sadrže manje šećera. U većini slučajeva i uspeju da vas ubede, ali mimo toga, gazirana pića će doprineti tome da vam kosti postanu krte, što će dalje dovesti do nekih čestih oboljenja kostiju. Sada kada ovo znate, nadamo se da nećete ni razmišljati o gaziranom? Naravno da nećete.

Puter od kikirikija sa manjim procentom masti

slika57 Sedam “zdravih” namirnica koje, zapravo, nisu zdrave

Ne verujte natpisima

Neka vas ne zavara natpis “manji procenat masti”. Sve što urade jeste to što zamene mast gomilama soli.

Energetska pića

slika64 Sedam “zdravih” namirnica koje, zapravo, nisu zdrave

Energetska pića će vam “dati krila”, ali i povišen nivo šećera u krvi

Količina šećera ponovo igra presudnu ulogu u ovom slučaju. Energija koju vam ovi napici obezbede, zapravo dolazi iz ogromne količine šećera koja na vaše telo utiče tako što podiže nivo fruktoze u krvi.

Supe/čorbe iz kesice/restorana brze hrane

slika74 Sedam “zdravih” namirnica koje, zapravo, nisu zdrave

Najbolje su domaće supe i čorbe

U članku smo pominjali hranu koja sadrži velike količine šećera, ali šta ćemo sa hranom koja sadrži brda soli? Supe iz kesice ili one koje kupite u restoranima brze hrane sadrže mnogo soli, putera i konzervansa. Ovakvu kombinaciju sastojaka zaista ne želite u svom organizmu, verujte nam.

Dakle, pre nego što se odlučite za određenu hranu tokom dijete, postarajte se da se posavetujete sa nutricionistom. Za početak, držite se ovoga što smo vam ispisali i – živećete duže.


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments