Kada je u pitanju donošenje odluke i ko će biti osoba koja dobija posao, veštine i CV samo su deo složene jednačine. Samo kandidat koji zna rešenje poslovne enigme ima posao u šaci, a onda su i vrata uspeha otvorena.

Kao što svi znamo – diploma je veoma važan faktor na putu do dobijanja posla, ali i stavovi i harizma potencijalno zaposlene osobe igraju važnu ulogu.

Potrebno je nešto mnogo više od papira, ali i entuzijazam koji se ne može kupiti i sposobnost da se ljudi motivišu na rad. Na osnovu istraživanja stručnjaka, pređašnjih iskustava i potvrđenih podataka, sledeći tipovi ličnosti savršeni su za zaposliti ih, a najčešće oni dobijaju unapređenje.

150 Selekcija na poslu: Vođe se po harizmi prepoznaju

“Svi me vole” osoba

Klijenti, kolege, šefovi, svi vole ovu osobu. Veoma je komunikativna i svima draga. Prijatna je ličnost i često je možete videti sa osmehom na licu. Ljudima je prijatno u njenom društvu, a osoba sa ovakvim karakteristikama ima predispozicije da bude menadžer i vođa tima.

Lider

Kada zaposleni rade na zajedničkom projektu kao tim, jedan će se uvek izdvojiti kao vođa, namerno ili ne. Ta osoba zauzima poziciju lidera i zna kako da konstruktivno obrazloži temu i šta treba uraditi. Zato je i u prednosti u odnosu na ostale članove tima.

Adapter

Osoba koja uči veoma brzo i može da se prilagodi bilo kom radnom okruženju, a za izvršavanje zadatka potrebno joj je veoma malo, jer je koncentrisana na cilj. Ne obazire se ni na vreme ni na mesto kada ima jasno zacrtane zadatke.

job interview ftr Selekcija na poslu: Vođe se po harizmi prepoznaju

Donosilac odluka

Jedino osoba sigurna u sebe i u svoje sposobnosti ima tu moć da donosi odluke odjednom, a da budu ispravne. Sposobnost efikasnog odlučivanja još jedna je stavka više koja odlikuje samo najbolje.

Etički nastrojena osoba

Svaki njen postupak praćen je osećajem za etiku i integritet. Vodi računa o drugima i o tome kako će se odraziti na druge ljude. Nikada ne radi nešto što nije moralno i što bi nanelo štetu drugoj osobi.

Izvor fotografija: ohnotheydidnt.livejournal.com, parade.condenast.com

Violeta Stojanović

Comments