Jesen nam uvek donosi dramatične promene. Deca se vraćaju u školu, priroda dobije divne boje u vidu crvenog, žutog i narandžastog lišća, padaju temperature i počne znatno kišnije vreme. Ne postoji bolji period od jeseni da odvojiš vreme da čitaš knjige. Ako želiš da uhvatiš takoreći “jesenje raspoloženje”vreme je da istražiš neke od knjiga koje bi trebalo da razmotriš kao izbor za čitanje.

thought catalog 4QTfjewH4RU unsplash e1569578007774 Šest knjiga koje bi trebalo da pročitaš ove jeseni

Mi smo izdvojili čak šest knjiga kojima bi trebalo da daš šansu. Stoga, skuvaj sebi čaj, zavali se u krevet sa toplim ćebencetom i uzmi da čitaš. Pozitivna strana ove aktivnosti je što ćeš se i dodatno opustiti.

Educated, autorke Tare Westover

Ako do sada nisi pročitala knjigu Educated američke autorke Tare Westover, ozbiljno kasniš! Ovaj fantastičan memoar opisuje njeno teško odrastanje u svojoj religiznoj porodici iz države Idaho, USA. Kako je postajala starija, Tara je počela sve više da shvata da će njene opcije za život kakav želi biti ograničene bez adekvantnog obrazovanja. Stoga je odlučila da sama kreira svoj životni put, pa je svoje obrazovanje koje je stekla kod kuće, sama, unapredila sa Ph.D diplomom prestižnog Kembridž univerziteta. Ako je nekad vreme da pročitaš ovu knjigu, onda je jesen pravo godišnje doba za to. Na stranu što je jesen vreme promena, to je ujedno i inspiracija za mnoge s obzirom na to da je u toku početak školske godine.

Possession, autorke A. S. Byatt

A. S. Byatt je knjigu Possesion objavila još 1990. godine, a po istoj je i snimljen i film 2002. godine u kom je glavnu ulogu tumačila Gwyneth Paltrow. Ova knjiga te vodi kroz romantičnu priču između dva školarca, a autorka je veoma pametno kroz knjigu provukla i elemente poezije, bajke, pisama, dnevnika, naracije kao i akademskih dokumenata. Ljubavna priča koja će te ostaviti bez daha će ti dati uvid u to kako izgleda jesen na britanskom univerzitetu.

The Secret History, autorke Donne Tartt

Jesen je takođe savršeno godišnje doba ako želiš da čitaš o prestižnim školama Engleske. Knjiga The Secret History koju je napisala Donna Tartt je savršen izbor, zbog priče o studentima koji se u nekom trenutku nađu u mračnim konfliktima između kultova koji su pokriveni misterioznim velom opsesija, tajni i ubistva. Iako joj je roman The Goldfinch doneo prestižnu Pulicerovu nagradu 2014. godine, ipak knjiga The Secret History ima mnogo bolju radnju i sigurno će te oduševiti.

Comments