Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Tri saveta za postojani tečni puder

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Zamislite sledeći scenario: pustili ste na tržište novi proizvod, unajmili ste marketinšku firmu, platili ste poveću svotu novca i sada ste razočarani rezultatima. Gde su oni očekivani? Gde je vaša popularnost? Zašto se vaš proizvod ne prodaje “kao alva”?

Poslovala sam sa više različitih firmi zaduženih za marketing kompanija i brendova. Sarađivala sam sa svima, od renomiranih proizvođača do porodičnih malih preduzeća koji proizvode kozmetičke preparate, od slavne klijentele do običnih građana. I dva od tri puta desiće se scenario da vaša marketinška kampanja nije uspela – ali vaš publicista neće hteti da vam kaže pravo stanje stvari.

Evo zašto vaša marketinška kampanja nije uspela:

1) Vi niste toliko uticajni. Da, možda u okviru matične kompanije vaša reč važi za zakon. Ali na širem nacionalnom planu, vi ste mala riba u veoma, veoma velikom moru. Vi se takmičite sa hiljadama drugih individua, brendova i kompanija za željeni prostor za oglašavanje u najpoželjnijim štampanim medijima.

Nemojte da mislite da sam previše surova prema vama. Ali prvi korak ka uspešnijoj marketinškoj kampanji jeste da prihvatite činjenicu da nećete dobiti onakvo oglašavanje kakvo želite. Marketing je maraton, a ne trka na sto metara. Ako razborito započnete kampanju, postepeno ćete napredovati i izgraditi ime svoje kompanije.

2) Unajmili ste “slatkorečivog” agenta za marketing. Sklopili ste ugovor sa agencijom koja vam na uvo šapuće samo one stvari koje želite da čujete i skida vam mesec i zvezde sa neba, sve u njihovu korist. Obećali su vam gostovanje u udarnoj večernjoj emisiji, a vi nikako da se probijete na običan radio program. O čemu se ovde radi?

Poslušajte me. Da li na vrbi rađa grožđe? Ne. Da li postoji čarobna pilula za gubitak neželjenih kilograma? Ne. Ovakve izjave, koje su dosta nalik onima koje ste čuli od svog slatkorečivog agenta, jednostavno nemaju uporište u stvarnosti. Vi želite nekoga ko će se oslanjati na realne procene. Na primer, započnite kampanju sa svojim manjim prodajnim mestima, a zatim izgradite ime firme na državnom nivou. Tako ćete ući u igru i tek onda vas vaš publicista može oglašavati putem TV i radio stanica.

s1 Šest razloga zbog kojih vaša marketinška kampanja nije uspešna

Radite sa ljudima punim ideja! I najvažnije – saslušajte ih!

3) Staromodni ste. Bez obzira koje usluge vaša kompanija nudi, morate da se osvrnete oko sebe i shvatite da se nalazite u 2013. godini. Tokom rangiranja zvučnih imena, svi nacionalni mediji traže sledeći novi trend koji zaslužuje pažnju javnosti, njih ne interesuju vesti od juče. Postarajte se da imate ažuriranu internet prezentaciju sa modernim grafičkim dizajnom; to će biti prva stvar koju će mediji uočiti ako posvete iole pažnje vašem proizvodu. Važno je da internet sajt bude ažuriran, kako bi prezentacija kompanije uvek bila zanimljiva.

4) Niste dovoljno dosledni. Ljudi obožavaju brendove u kojima mogu da prepoznaju sebe. Sve od onoga što se nađe na vašem internet sajtu – preko “tvitova” do elektronskog biltena – mora da bude dosledno i šalje istovetnu poruku. Posvetite posebnu pažnju tome u kakvom se svetlu prikazujete svetu. Na primer, ako “tvitovi” zvaničnog profila kompanije podrazumevaju opušten ton i humor, a vaša glavna internet prezentacija izgleda veoma ozbiljno, potrošači će biti zbunjeni – jer neće znati kakvu poruku želite da im pošaljete.

5) Nemate dovoljno vremena. Čak i ako unajmite najbolju firmu za marketing u zemlji, započinjanje jedne uspešne marketinške strategije je obaveza na duže staze. Bilo da se radi o davanju intervjua ili pisanja srodnih članaka, od vas se iznova zahteva da uložite svoje vreme i stručnost.

Ne mogu da ovo dovoljno naglasim: uspešna marketinška firma obraća posebnu pažnju na odnos između agenata i klijentele. Važno je da i vi budete uključeni u proces, pošto ste stručnjak u tom polju proizvodnje i vaše znanje i povratne informacije i saveti će biti nezamenljivi kako biste dobili jedan autentičan marketing. Dobar publicista treba da vas posluša i ukomponuje vašu stručnost u celokupnu priču o kompaniji koju će potrošači želeti da čuju. Stoga, uložite vreme da izgradite ovaj odnos. Višestruko će vam se isplatiti.

6) Vi ne znate čemu služi marketinška kampanja. Dakle, vaš agent je uspeo da vam obezbedi gostovanje u večernjoj zabavnoj emisiji, ali posle intervjua beležite pad u prodaji. Pomislićete: “Za šta vas ja plaćam?”

Oglašavanje u nacionalnim medijima može da poboljša vašu prodaju – a ovde je reč “može” posebno naglašena. Međutim, svrha marketinga nije prodaja – već da kupci saznaju za vas i da izgradite ime svoje firme. Računajte ovako: sledeći put kada kupac uđe u prodavnicu, on/ona se dvoumi između različitih proizvođača zelenog čaja i možda će se setiti da su videli ime vašeg proizvođača u svom omiljenom časopisu. Ili – napisali ste zanimljiv članak koji će privući mušterije. Na ovo sam mislila kada sam rekla da postepeno gradite ime kompanije.

Marketing je jedan veoma važan sastojak u receptu za uspeh, ali baš kao što Rim nije bio izgrađen za jedan dan, tako ni vaša prodaja neće skočiti za isti taj dan (ili mesec, ili čak godinu). Potrebno je vremena i strpljenja kako bi se izgradilo ime proizvođača sa mnogobrojnim vernim kupcima. Verujte mi na reč, pretrpećete uspone i padove, ali ne gubite strpljenje. Jednog dana će vaš proizvod osvanuti na reklami na prednjim koricama i znaćete da ste uspeli.


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Editors choice