Ako razmišljate o tome kako biste mogli da unapredite brigu o sebi, šetnja posle večere bi mogla da postane vaša nova zdrava životna navika, koja donosi brojne prednosti, fizičke i mentalne.

Za ovu zdravstvenu praksu vam ne treba nikakva oprema – samo treba da rešite i da se pokrenete. I sledeći put kad posle večere poželite da se ispružite i gledate seriju, setite se da prvo treba da obujete patike i prošetate, a omiljeni sadržaji koje praktikujete ispruženi, neka vam budu nagrada.

Zašto je šetnja posle večere dobra i zdrava

Šetnja posle večere podstiče varenje

Večera je često najteži obrok za stomak, upravo zato što većina ljudi posle poslednjeg dnevnog obroka želi da se ispruži i miruje. To je prijatno i opuštajuće, ali vašem srcu i krvnim sudovima je potrebno kretanje, iako vi osećate da vam ležanje najviše prija.

Hodanje običnim tempom je oblik kardiovaskularne vežbe sa malim uticajem – šetnja posle večere stimuliše cirkulaciju krvi, podstiče varenje i stimuliše rad creva. Pokazalo se da je lagano kretanje nakon jela najbolja prevencija protiv zatvora, iritabilnog creva i nadimanja.

Sagorevanje kalorija

Uveče je najbolje držati se lagane hrane, ali često radimo upravo suprotno, prepuštajući se uživanju. Za većinu zaposlenih, večera je najvažniji obrok u danu i onaj u kome najviše uživaju, ali to obično znači gomilanje kalorija, zbog čega se verovatno osećate loše, ali ne možete da odolite. Večernja šetnja može pomoći da uspostavite balans – da uživate u obroku koji najviše volite, ne lišavajući se slasnih zalogaja i da se rešite i osećanja krivice i suvišnih kalorija, tako što ćete potrošiti hodanjem, dok istovremeno održavate metabolizam aktivnim i povećavate ukupnu fizičku kondiciju. Večernja šetnja je naročito korisna zdravstvena praksa, koju bi trebalo što pre da usvojite, ako vodite sedeći način života, jer umanjuje negativne efekte dugotrajnog sedenja tokom dana.

Pročitajte i ovo: Uživajte kao Italijanke – praktikujte “dolce vita” način života

Šetnja posle večere smanjuje sters

Osim telesnih zdravstvenih prednosti, večernja šetnja donosi i mentalne prednosti, dajući vam priliku da se opustite, povežete sa sobom i setom oko sebe i pronađete unutrašnju ravnotežu. Kretanje stimuliše lučenje endorfina, koji podižu raspoloženje i smanjuju stres. To je prilika da budete sami i pustite misli da prolaze kroz vaš um, obraćajući pažnju na senzacije i osećanja, a ako šetate sa partnerom ili prijateljicom, to može biti prilika za kvalitetno provođenje zajedničkog vremena, razgovore i razmenu za koju inače retko imate vremena.

Večernja šetnja za dobar san

Dobar san je temelj fizičkog i mentalnog zdravlja, a loš kvalitet ili deficit sna ne samo što dovode do pada energije tokom dana, već mogu uticati i na razvijanje loših navika u ishrani i životnom stilu i povećati nivo stresa. Dugoročno, hronični nedostatak sna je povezan sa srčanim bolestima, povišenim pristiskom, dijabetesom, depresijom… Šetnja posle večere pomaže da regulišete svoj cirkadijalni ritam i priprema organizam za opuštanje i dubok i miran san.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Večernja šetnja reguliše nivo šećera u krvi

Ako ste zabrinuti zbog nivoa šećera u krvi, dodavanje večernje šetnje vašoj zdravstvenoj rutini, može biti odlična strategija za održavanje ravnoteže i prevencija dijabetesa.  Hodanje stabilizuje nivo šećera (glukoze) i poboljšava osetljivost na insulin, hormon koji snižava šećer u krvi, pomažući da hemija vašeg organizma ostane izbalansirana i radi za vaše za najveće dobro.

Koliko brzo i dugo treba da hodate posle večere

Ne morate hodati jako dugo, niti jako brzo – nije cilj da se preznojite i zadišete, već da uspostavite stabilan tempo koji angažuje vaše telo bez posebnog napora. Znači, hodajte onoliko brzo koliko vam prija i onoliko dugo koliko vam odgovara. Važnije od brzine i dužine šetnje jeste da je započnete u određenom vremenskom okviru. Glugoza dostiže maksimum u krvi oko 70 minuta posle jela, tako da je važno da izađete u šetnju unutar tog perioda (u roku od sat vremena posle večere).

Dužina šetnje i brzina zavise od vas – pokazalo se da čak i hodanje od samo deset minuta ima povoljan uticaj na varenje, a ako želite maksimalnu korist, hodajte pola sata, ujednačenim tempom.

Potrebno vam je malo volje i discipline da odložite izležavanje posle večere i da usvojite naviku da svake večeri prošetate, ali zdravstvene prednosti vrede napora.

Pročitajte i ovo: Večita dilema: Brzo hodanje ili trčanje i šta je efikasnije za brži put do željene figure?

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments