Ono što je najbitnije na početku ovog teksta jeste da razrešimo jedno pitanje – da li žene masturbiraju? Volela bih da glasno i jasno mogu reći – da, žene masturbiraju. Ono što, zapravo, mogu da kažem je – ohrabrujemo žene da masturbiraju. S obzirom na to da smo i vi i ja tu kako bismo poveli ovaj razgovor, red je da počnemo iz početka.

Tabui koji prate masturbaciju nerviraju više od kondoma koji nervira strejt muškarca jer on “ne može da uživa u seksu”. U našem društvu je ustaljeno razgovaranje o tome kako muškarci počinju da istražuju svoje telo dok su još u nižim razredima osnovne škole. A kasnije se na slavama i porodičnim okupljanjima, uz malo rakije i duboki smeh, čak zbijaju i šale na konto toga koliko često to dečaci rade. Em neprijatno, em nepotrebno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tender 🥀 (@tendermagazine)

O ženskoj masturbaciji ne razgovaramo na način na koji to radimo kada su muškarci u pitanju. Zapravo, tek u poslednjih nekoliko godina uopšte i pričamo o tome da žene masturbiraju. Krajem devedesetih smo, uz pomoć Carrie Bradshaw i njenih drugarica, počeli da se upoznajemo s činjenicom da su žene izuzetno seksualna bića, jednako seksualna kao i muškarci. Svetski poznata četvorka žena u Louboutin cipelama je pokrenula određene teme o kojima se pre toga nije razgovaralo, na čemu smo im neizmerno zahvalne.

Međutim, masturbacija je ostala neobrađena tema. U samom korenu ženske masturbacije nalazi se sramota što dokazuje i činjenica da svaka treća žena nikada nije masturbirala. Nikada nije pipnula svoje telo jer se plašila da će u tom slučaju raditi nešto pogrešno, nešto zbog čega je neko može kazniti i sankcionisati.

Masturbacijom do samootrkivanja

Ovakva uverenja su, nažalost, utemeljena toliko da smo navikle da krijemo da smo seksualna bića kako nas niko ne bi pogrešno shvatio i dodelio nam etiketu. Ali, masturbacija je najsigurniji način da imate seks – kada je u pitanju sigurnost zbog seksualno prenosivih bolesti, tako i kada je u pitanju siguran orgazam.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tender 🥀 (@tendermagazine)

Redovna masturbacija nije samo zabavna, već je i zdrava. Masturbacija je kao trening, samo što u toku masturbacije trenirate svoj centar za zadovoljstvo. A ono što zaboravljamo da akcentujemo je da mi jedino tako možemo da shvatimo šta je to što volimo u seksu i kako sebe da dovedemo do klimaksa.

Uz malo edukacije, mitovi o masturbaciji se polako mogu uklanjati. Svaka žena je na svojoj koži osetila sramotu kad je samo pomislila na to da želi da pokuša da masturbira. Masturbacija je za žene nešto poput plakanja za muškarce – znamo da možemo, znamo da treba, ali čak i kada se usudimo plašimo se da to neko ne sazna.

Seksualnost je putovanje na koje idemo sami

Poražavajuće su statistike koje nam pokazuju koliki je jaz u orgazmima između strejt muškaraca i strejt žena – samo 60% strejt žena doživi orgazam u toku seksa sa strejt muškarcem. Mada se u ove podatke ne bih uopšte uzdala jer smatram da mnoge žene imaju problem da kažu da ih partner seksualno ne zadovoljava – razumno, potpuno, jer smo navikle na to da služimo seksu, njemu i seksu, da seks nije nešto u čemu mi treba da uživamo i nešto što treba da poželimo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tender 🥀 (@tendermagazine)

Seksualno vaspitanje je predodređeno tome da naučimo kako da stavimo kondom na bananu u toku učenja o HIV-u, jer za druge seksualno prenosive bolesti, izgleda, ne znamo, i da obavestimo devojčice šta je to što one mogu da urade kako ne bi došlo do neželjene trudnoće. Svaka edukacija nakon toga prestaje. Čak se ni prezervativima ne posvećuje više vremena od “navučeš i gotovo”.

Ženski orgazam nije čak ni na listi tema o kojima treba da se priča u školama. Delom jer je anatomija klitorisa nešto što smo skoro utanačili, a delom jer smatramo da, kada žena ne može da doživi klimaks – nešto sa njom nije u redu. Sa njom je sve u redu. Ono što nije u redu je da ne poznajemo žensko telo, da ga se plašimo i da ga zapostavljamo – kako mi same, tako i naši partneri.

Seksualnost je putovanje na koje idemo sami. Poput muškaraca koji su okuraženi da masturbiraju dok su još tinejdžeri – tako treba da okuražimo i devojke da uplove u vode samootkrivanja, bez ikakvih strahova i zadrški. Naše telo zaslužuje da ga volimo i da ga mazimo, kako god mi to želele i koliko god često.

Comments