Ko zna šta misle oni koji ti kažu da si opasna – Badass Motherfucker? Možda ne kao Brus Vilis u svim načinima da se umre muški, ili neka strip-junakinja, ali, ima tu nečeg… Ne mora da znači da si opasna na način da ćeš nekoga povrediti, ali ako si spremna da se zauzmeš za sebe, da sručiš svakome istinu u lice i ne pristaješ na gluposti, možeš biti opasna na način na koji su opasne osobe koje prosto imaju kičmu. I srce. Možda si empatična, ljubazna, velikodušna i vesela, ali ne trpiš nepravdu i ne libiš se da izraziš svoje stavove koji se bitno razlikuju od stavova većine. Misliš i živiš drugačije od mnogih, možda si zato – opasna faca. Evo sigurnih znakova da to zaista jesi. 

Poseduješ samopoštovanje 

U odnosima sa ljudima priznaješ samo jednakost davanja i primanja i ne pristaješ na manje od onog što si u stanju da ponudiš. Znaš koliko vrediš i kada si rezignirana, ponekad pomišljaš da moraš da spustiš svoj nivo, da bi nekome pripadala, pa čak i pokušaš, ali kada utvrdiš (vrlo brzo) da radiš protiv sebe, odbacuješ taktiku prilagođavanja proseku i nastavljaš. Odbacuješ toksične odnose i ideš svojim putem, čak iako to znači da ideš sama. Jer znaš da ćeš pronaći svoje pleme, svoje srodne duše koje će te prepoznati i koje će ti se radovati.

Idealista si 

I to je onaj deo naivnog romantizma koji ti pripisuju skeptici i cinici. Možda jesi romantičan lik, ali nisi patetična. Ne zanima te borba sa vetrenjačama, već jednostavno ne želiš i ne možeš da ćutiš kad se suočiš sa nepravdom, nasiljem, zastrašivanjem, zlostavljanjem, lažima, manipulacijom. I oni koji se rugaju tvojoj naivnosti, znaju da te ne mogu potkupiti i izmanipulisati, pa te na kraju poštuju – ili te baš mrze. Veruješ da život ima dublji smisao i širu perspektivu i baš te briga što te drugi smatraju idealistom – tvoj idealizam je daleko humaniji i pozitivniji od svih društvenih normi i podela i ne ustručavaš se da ga praktikuješ.  

Vođena si ljubavlju

Pošto te vodi ljubav (ljubaznost, osećajnost, razumevanje, empatija, prema sebi i drugima) spremna si i sposobna da preuzmeš vođstvo i predvodiš – s ljubavlju. Ljudi prepoznaju tu snagu u tebi (čak i oni koji se podsmevaju tvom idealizmu) i rado ti prave mesta i prepuštaju inicijativu, kada su nesigurni i zbunjeni. Ti si prirodni vođa, koji se vođstvom bavi spontano i nonšalantno – to je onaj deo gde svi žele da čuju šta ti misliš o nečemu i traže tvoj savet, čak i ako se ne slažu sa tvojim stavovima i načinima. 

Imaš svoje granice i poštuješ tuđe

Daješ prostor drugima i poštuješ njihove granice i jasno pokazuješ da očekuješ to isto zauzvrat. Gledaš svoja posla i ne baviš se tuđim životom, osim ako si pozvana da daš procenu i savet. Ne pokušavaš druge da ubede da žive na tvoj način i prihvate tvoje vrednosti i ne dozvoljavaš da neko tebe “preobrati”. 

Comments