Zamislite da se nalazite na žurci nekog svetski poznatog kreatora koji je upravo predstavio svoju novu kolekciju na kojoj je mesecima radio! Da li bi vam bilo čudno kada biste videli muškarce u suknjama, a žene u odelima i sa kravatama?

Ova stilska revolucija nije nova pojava u modnom svetu, jer već godinama vlada trend nošenja sve ženstvenije muške i sve muževnije ženske mode, pa tako danas na svakom koraku možemo naići na odela za žene, ali i na ženske modele čuvenih “oksfordica”. Tome u prilog govori činjenica da je još legendarna Koko Šanel odlučila da se odrekne neudobnih ženskih korseta i predstavi mnogo udobniju žensku odeću, dok je u ovom smislu, pravu revoluciju napravio čuveni kreator Iv Sen Loren, kada je 1966. godine predstavio legendarni “Le Smoking”, za koji niko nije mogao ni da zamisli da će postati simbol ženstvenosti.

simbol zenstvenosti le smoking iv sen lorena 2 Simbol ženstvenosti: Le Smoking Iv Sen Lorena

“Le Smoking” je, zapravo, odelo za žene! Ono ne ističe ženske obline, već ih svojim krojem pokriva, a od kako se pojavio, postao je idealan izbor za večernje prilike i idealna alternativa čuvenoj maloj crnoj haljini. Kako žene do pojave ovog odevnog komada nisu nosile ni pantalone, a kamo li odela, “Le Smoking” je postao prava atrakcija i omiljeni komad žena koje znaju šta hoće – a za koje je i kreiran, te je tako postao simbol slobode i moći.

Iako je društvu trebalo mnogo vremena da prihvati žene u pantalonama, “Le Smoking” Iv Sen Lorena ubrzo je postao šik i omiljeni odevni komad mnogih žena, čime je došlo do značajnih promena u modnom svetu.

Jer, nedugo nakon što je “Le Smoking” osvojio svet, Sen Loren je predstavio jednu novu kolekciju, koja je nosila naziv “Rive Gauche”. Ona je bila namenjena većoj grupi žena, njeni krojevi postali su mnogo opušteniji i ženstveniji, čime su odela, osim na svečanostima, počela da se nose i u svakodnevnim prilikama.

simbol zenstvenosti le smoking iv sen lorena 3 Simbol ženstvenosti: Le Smoking Iv Sen Lorena

“Le Smoking” je vremenom postao veoma ženstveni komad, jer se sada nosio sa providnim bluzama, cvetnim broševima i razvezanim leptir mašnama, s tom razlikom što su, osim pantalona sa dugačkim nogavicama, počele da se nose pantalone kratkih nogavica.

simbol zenstvenosti le smoking iv sen lorena 4 Simbol ženstvenosti: Le Smoking Iv Sen Lorena

U svojoj čuvenoj interpretaciji “Le Smoking”-a za francuski “Vogue”, Helmut Njuton je odlučio da predstavi stav ovog odela. Žene koje su ga nosile stajale su u muževnim i veoma delikatnim pozama, sa izbačenim kukovima i jednom rukom u džepu. Originalni pojas sada je zamenjen kaišem, dok se moda sedamdesetih godina najbolje oslikavala kroz nešto šire nogavice na pantalonama. Ali, ideja je ostala ista – bez stava, “Le Smoking” nema nikakvu svrhu!

simbol zenstvenosti le smoking iv sen lorena 5 Simbol ženstvenosti: Le Smoking Iv Sen Lorena

Tokom godina, brend Yves Saint Laurent uspeo je da na svojim revijama prenese originalni duh i poruku svog idejnog tvorca, pa svaku svoju reviju otvara i zatvara ovim legendarnim modelom, koji je do sada imao brojne varijacije, ali je, bez obzira na to kako se nosi, i dalje simbol moći i samopouzdanja.

simbol zenstvenosti le smoking iv sen lorena 6 Simbol ženstvenosti: Le Smoking Iv Sen Lorena

Bez obzira na to da li ga nosite sa kožnom suknjom, uskim helankama ili bajkerskim čizmama, jedno je sigurno – da nije bilo buntovništva legendarnog Iv Sen Lorena, “Le Smoking” ne bi postao jedan od najpopularnijih, ali i najženstvenijih odevnih komada današnjice.

simbol zenstvenosti le smoking iv sen lorena 7 Simbol ženstvenosti: Le Smoking Iv Sen Lorena simbol zenstvenosti le smoking iv sen lorena 8 Simbol ženstvenosti: Le Smoking Iv Sen Lorena simbol zenstvenosti le smoking iv sen lorena 9 Simbol ženstvenosti: Le Smoking Iv Sen Lorena simbol zenstvenosti le smoking iv sen lorena 10 Simbol ženstvenosti: Le Smoking Iv Sen Lorena

ZANIMLJIVO:

Priča ženskog odela.

Sve što niste znali o novom filmu o Iv Sen Lorenu.

Izvor fotografija: vintagefashionlondon.co.uk

Jasna Đorđević

Comments