Neretko su knjige inkorporirane u visokobudžetne, ali i sve druge enterijere. Naime, oduvek se znalo da su članovi kućne biblioteke raspoređeni po policama, ali vremenom se formirao žanr knjiga koji je, po mestu prebivališta, namenjen takozvanom stočiću za kafu ili onom stočiću oko koga se svi ukućani rado okupljaju i ćakulaju, što uz kafu, što uz neke druge tople, ali i hladne napitke. Iako se, ako mene pitate, potpuno nepravedno, “vođenje abrova” vezuje za žene, neosporno je da se upravo, u tim momentima takozvanog verbalnog OZIA dešavaju najvažnije intelektualne i verbalne razmene. U nebrojeno mnogo slučajeva, upravo ti “razbibriga” razgovori sačinjavaju predvorje momenata mudrosti, tačnije onih momenata u kojima nastupa prosvetljenje i promena perspektive. Te ih stoga, kao takve, ne treba uzimati za neozbiljne, već bi ih valjalo tretirati kao parče dragog kamena. Pa, kao što obraćate pažnju na podlogu pri šminkanju, ili oblačenju, ne bi bilo loše da obratite pažnju i na podlogu za ispijanje ovakvih šoljica razgovora, doslovno. Dakle, šta uopšte držite na svom coffee table i koliko često taj sadržaj obnavljate?

Šta god da odlučite da na njega stavite, #musthave je i neki naslov u tvrdom povezu. Pri izboru tvrdih poveza, imajte u vidu da su važne dimenzije, kvalitet papira, ali i estetika same unutrašnjosti. Još se pozabavite i brojem ovakvih komada, te neka on bude veći od 1, a manji od 10. I konačno, kada ste se upoznali sa odrednicama coffee table žanra, imajte u vidu da iako je u dodiru sa njim momenat estetike veoma naglašen, ipak glavnu selekciju treba da vršite prema suštinskom sadržaju samog poveza. Dakle, u ovom, ali i svakom drugom slučaju, vršite selekciju trendova, prema koordinatama sopstvenog stila, a stil, poput sopstvenog identiteta, gradite: ciglu, po ciglu. U izgradnji ovog tipa, zasigurno će vam od višestruke pomoći i nadasve, koristi, biti nova knjiga irske dizajnerke Simone Roche, u pomenutom kontekstu kao idealan komad, kojim ćete osvežiti svoj stočić za kafu.

Naime, irska dizajnerka je 5. oktobra obnovila svoj status višekratnog izdavača knjiga fotografije i po peti put objavila umetnički sadržaj u formi printa. Fotografije za potrebe knjige je radio Harley Weir i tako doneo perspektivu modela Chloë Sevigny i Lily Cole, koji su inače branile boje Simone Roche tokom same revije SS19/20, ali i radove umetnice i pre svega skluptorke Louise Bourgeois. 

Comments