Svi osećaju posledice praznika – bilo da ste se provodili, uživali u druženju, poklonima, bilo da ste još jedan praznik preživeli u samoći, bilo da ste se premorili od društvenih obaveza ili lenstvovali, osećate pad energije i raspoloženja, a povratak na posao je teži nego inače. Trebaće vam vremena da uhvatite ritam, da prevaziđete melanholiju i mrzovolju i povratite uobičajen nivo radne energije i elana. 

Cela prva nedelja januara je kritična, čak i ako ste spojili praznike i imate mali odmor i rasterećeni ste obaveza, ovo je emotivno zahtevan period. Neka istraživanja pokazuju veoma visok stepen stresa u januaru, koji je povezan sa finsnsijskim izdacima tokom praznika, emocionalnom uznemirenošću i fizičkim stresom. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @atyourtaste

Ako osećate simptome postpraznične depresije (nesanica, pad energije, anksioznost, razdražljivost, nedostatak koncentracije), ne treba da se plašite za svoje mentalno zdravlje. Ovo je stanje koje delite sa većinom ostatka sveta, a ne bolest i kratkotrajno je, odnosno, prolazno. I sasvim je razumljivo – do poslednjeg dana u godini ste jurili kao na trkama (ceo svet juri taj jedan rok, kraj godine, da završi i zaokruži sve što ima), i kad ste prošli kroz cilj, nemate pobednički osećaj, samo padate od umora. Možda niste ni imali vremena da se odmarate, jer su vas angažovale porodične i društvene obaveze i, ma koliko da ste im se radovali, one su vas takođe umorile i iscrple. Isto se dešava i posle godišnjeg odmora – imate osećaj da vam treba odmor da biste se odmorili od odmora, sabrali utiske, vratili u radni režim. 

Praznici prekidaju rutinu i ma koliko da su dobrodošli, kao kratak (ili malo duži) predah, mi plaćamo psihološku cenu tog predaha. Povratak u svakodnevnicu posle toga izgleda mučno, izaziva otpor i suprotstavljena osećanja. Može vam čak i laknuti kad ponovo uspostavite rutinski ritam, jer to je nešto što poznajete i na šta ste navikli, u čemu funkcionišete i osećate se sigurno, ali taj povratak je višestruko teži nego uobičajeno hvatanje zaleta ponedeljkom, nakon vikenda. 

Comments