S obzirom da sam tek počela da pišem za Wannabe, razmišljala sam da biste možda želeli da saznate nešto više o meni, mom stilu i estetici. Ovaj tekst će uneti nešto svetlosti u te teme.

Pre svega, dopustite mi da kažem da volim različite stilove dizajna enterijera: od starinskog i retro do modernog i eklektičnog, ali stil koji ipak ima posebno mesto u mom srcu je skandinavski stil koji je uveo Carl Larsson. Naziv je dobio po severnim zemljama – Norveškoj, Švedskoj i Danskoj, a nekoliko karakteristika koje ga definišu su da su domovi dizajnirani u tom stilu uglavnom beli (bela paleta uključuje bež, svetlo plavu i sivu) sa sporadičnim akcentima prirodnih boja, kao što su crna i braon. Skandinavski enterijeri imaju velike prozore zamišljene da propuštaju puno dnevne svetlosti, dosta drveta koje unosi zemljanu, umirujuću atmosferu i, konačno, ali ne najmanje bitno – takvi enterijeri odaju savremeni šarm. Osnovno pravilo skandinavskog stila bi moglo da bude “keep it natural”.

Nedavno, moj prijateljica Dagny sa sajta Scandinavian Chic razvio je novu granu skandinavskog stila nazvanu skandinavski maksimalizam koja zadržava iste karakteristike, ali sa savremenim obrtom: umetničkim radovima bogatim bojama, slojevitim šarama, čistim linijama i po kojim starinskim komadom nameštaja.

Šta vi mislite o skandinavskom stilu? Da li biste opremili tako vaš dom ili vam on možda nije privlačan? Ukoliko mislite ovo drugo, volela bih da znam zbog čega!

Izvor fotografija: instagram.com

Ludmila Crigan je osnivač i urednik bloga creamylife, zadužena za donošenje mrvica inspiracije bez obzira da li je u pitanju dizajn enterijera, dekor, boje ili ideje koje vode kreativnom življenju. Njen stil se može definisati kao eklektični šarm sa dodirima modernog, ženskog i savremenog.

Comments