Kad pomislite na Hrvatsku, verovatno vam prvo pada na pamet arhitektura i lepote Dubrovnika, (fanovi serije Game of Thrones pomisle na fiktivni grad King’s Landing), dok će velikom broju turista asocijacija na ovu državu biti slikovitost Hvara. Ipak, skrivene lokacije u Hrvatskoj su neretko najlepša mesta za letovanje i ono što je izdvaja od drugih primorskih zemalja.

Ova čarobna zemlja na Jadranskom moru krije još mnogo skrivenih dragulja. Očarava svojom raznolikom kulturom, netaknutom prirodom, prijateljskim stanovnicima i prelepim plažama koje mame putnike iz svih krajeva sveta. Dobro došli u neistražene predele Hrvatske – oaze koja, osim kristalno čistim morem, raspolaže i istorijskim bogatstvom koje se ogleda u njenim utvrđenim gradovima i srednjovekovnim zamkovima. Bez obzira da li ste avanturističkog duha ili ljubitelj luksuznih odmora, Hrvatska će vas oduševiti svojim raznolikim mogućnostima.

Ova skrivena blaga pružaju savršenu priliku za putovanja na kojima možete uživati u miru, lepoti prirode i lokalnoj tradiciji.

Lokacije za letovanje u Hrvatskoj

Tribunj

Na Šibenskoj rivijeri, severoistočno od Splita, nalazi se skriveni dragulj Hrvatske – maleno naselje Tribunj. Ovde ćete se upoznati sa prijatnim, opuštenim šarmom i autentičnim duhom severne Dalmacije. Uprkos novoj marini D-Marin, koja je najveća u zemlji – Tribunj zadržava spor ritam života. Centralna tačka je stari grad smešten na ostrvu, povezanom sa obalom kamenim mostom. Ostrvo je okruženo usidrenim brodovima i obiluje barovima i restoranima koji su omiljeno mesto i meštanima i turistima.

Dobro raspoloženje i prijateljska atmosfera očekuju vas u konobi Dida Toni gde možete uživati u ukusnim i obilnim porcijama pečene ribe i dinstane hobotnice. Pored gastronomskog užitka, Tribunj nudi prelepe peščane i kamenite plaže, uključujući i plažu Zamalin okruženu borovom šumom. Za ljubitelje aktivnog odmora, biciklističke i pešačke staze vodiće vas kroz maslinjake koji pružaju nadrealne poglede na Jadransko more. Tribunj takođe voli da slavi i predstavlja svoju morsku hranu na najbolji način, pa tako u letnjoj sezoni turisti mogu prisustvovati manifestaciji Ribarska noć – tradicionalnom hrvatskom festivalu. Krajem avgusta možete uživati u još morskih festivala,  uključujući i godišnju trku magaraca koja se održava prvog vikenda u avgustu.

Park prirode Papuk

Ako ste avanturistički nastrojeni i želite da istražite netaknutu prirodu, Papuk u Slavoniji je idealno mesto za vas. Ovaj UNESCO geopark nudi izvanrednu priliku da se povežete s prirodom i osetite duh prošlih vremena. Šumoviti vrhovi Papuka, nekada ostrva u starom Panonskom moru, sada se prostiru u ogromnoj Panonskoj niziji, pružajući jedinstvene pejzaže i veličanstvene vodopade.

Za početak avanture, posetite šumski park Jankovac, gde možete prošetati stazama kroz vekovima stare bukove šume i posetiti impozantni vodopad Skakavac visok 35 metara, a za aktivniji odmor, park nudi biciklističke i pešačke staze. Papuk je takođe raj za ljubitelje vodenih aktivnosti, pa možete uživati u mirnoj vožnji čamcem po jezeru Jankovac ili posetiti veštačko Orahovačko jezero ukoliko ste za kupanje i relaksaciju. Kroz park se pružaju nezaboravni pogledi prema selu Orahovica i ruševinama srednjovekovnog dvorca Ružica.

Silba

Ostrvo Silba, smešteno u Zadarskom arhipelagu, pruža iskonski beg od svakodnevnog života. Na Silbi nema automobila, motocikala ili hotela, što doprinosi očuvanju autentičnosti i opuštenog duha ostrva – bogatog peščanim plažama i hrastovim šumama. Silba nudi nekoliko upečatljivih plaža, uključujući i plažu Pernastica koju ćete upamtiti po tirkiznoj vodi zbog koje vredi pešačiti sat vremena kroz šumu. Za avanturiste, Rent a Boat Silba nudi mogućnost iznajmljivanja dasaka za veslanje i malih motornih čamaca, kao i privatne ture čamcem. Ovde možete zaboraviti na stres i uživati u svakom trenutku dok istražujete netaknutu prirodu i čiste plaže.

Iako Hrvatska nudi pregršt poznatih turističkih destinacija, putovanje u skrivena mesta kao što su Tribunj, Papuk i Silbu pružiće vam nezaboravno avanturističko iskustvo i priliku za opuštanje u očaravajućoj prirodi. Bez gužve, ovi šarmantni lokaliteti su idealni ukoliko tražite autentično putovanje na kom ćete pronaći pravi beg od svakodnevnog života.

Pročitajte i ovo: Top 3 skrivene destinacije u Grčkoj koje su savršene za letovanje

Naslovna fotografija: pimterest.com/roadaffair

Milica Nešić

Comments