Mentalna snaga i stabilnost razvijaju se i neguju – i stalno se testiraju u kriznim i stresnim situacijama. To što osećate slabost, strah, bespomoćnost, ne znači da nemate dovoljno mentalne snage, nego da ste normalna osoba. Biti snažan, ne znači biti krut, bezosećajan, neustrašiv.

Mentalna snaga zahteva suočavanje sa emocijama

Osobe koje su previše rigidne, hladne i deluju neuznemireno, uglavnom potiskuju svoja osećanja, jer ih ona uznemiruju. Suočiti se sa onim što vas uznemirava, neće vam oduzeti stabilnost, nego će vas osnažiti. Poznavanje i prihvatanje svojih emocija, prvi je uslov za održavanje mentalne snage i stabilnosti. Jer kad poznajete svoje slabosti, reakcije i emocije, onda znate kako one utiču na vaše ponašanje i odluke.

Spremnost da se zatraži pomoć

Snažne i stabilne osobe nisu od kamena i nisu svemoćne, nego su u stanju da procene svoje snage i kapacitete i da zatraže pomoć, tamo gde im je potrebna. Kao što ste u stanju da pružite pomoć, da preuzmete odgovornost i da vodite računa o svemu, tako treba da budete u stanju i da tražite pomoć, prepustite odgovornost drugome i dozvolite da se neko pobrine o svemu kad vi ne možete.

Comments