Bebe su sklone da nas svojim pogledom ostave bez daha. Takođe umeju i da nas iznenade, ali ponekad i uplaše. Bebe su, same po sebi, uglavnom zanimljive, a u ovom tekstu saznaćete možda i zašto nas ta mala bića nikada ne ostave ravnodušnima.

Novorođenčad, verovali ili ne, nemaju suze. Prave suze se kod beba pojavljuju tek između treće i dvanaeste nedelje života.

Bebe raspoznaju boje od druge nedelje. Rezultati brojnih istraživanja su pokazali da većina beba najviše voli jake osnovne boje. Crvena i plava boja su bebama favoriti.

Novorođenčad ne čuju dobro, što ne treba da čudi, jer je njihovo srednje uho puno tečnosti, a i slušni aparat još uvek nije dovoljno razvijen. Zbog toga naše glasne razgovore beba ne doživljava kao viku.

Već sa petnaest meseci bebe imaju razvijen osećaj za pravdu. Većina beba tog uzrasta je poštena i sklona je da deli sve što ima sa drugima.

Bebe do šest meseci mogu da dišu i gutaju u isto vreme.

Nos i uši kod bebe neprestano rastu, dok veličina očiju ostaje ista.

Beba Snimi ovo: Zanimljive činjenice o bebama

Bebe, iako male i nemoćne, od starta su spremne da istražuju svoje okruženje

Glava bebe nakon porođaja može biti nepravilnog oblika, ali to je deo porođajne traume. Bebine kosti lobanje su mobilne, tako da se prilikom prolaska kroz porođajni kanal često formiraju na taj način, kako bi olakšale prolazak.

Bebe razumeju raspoloženja i emocije. Beba od pet meseci poprilično dobro ume da razlikuje tužnu pesmu od vesele.

Svake sedme sekunde u svetu se rodi jedna beba.

Iako se bebe rađaju sa veoma slabim vidom, one su u stanju da prepoznaju svoju majku skoro odmah.

Po rođenju, sve bebe su plavooke. Međutim, nekoliko trenutaka nakon rođenja boja njihovih očiju može da se promeni.

Novorođenče obično udvostruči svoju težinu do šestog meseca.

Petomesečne bebe vole da se ljuljaju u ritmu muzike koja im odgovara.

Čulo dodira je najbolje razvijeno u bebinim ustima, te zbog toga bebe i istražuju nove objekte stavljajući ih u usta.

Prethodne tekstove iz serijala “Snimi ovo” možete pročitati ovde.


Sonja Josipović sebe smatra devojkom koja uživa u trenucima tišine koja joj uvek donese novu dozu inspiracije. Voli da piše i čita knjige, ali i da se druži sa ljudima od kojih može nešto novo da nauči. Osim sa rečima uživa i u igranju sa svojim zekom, koji joj često ne dozvoljava da neke svoje tekstove privede kraju. Voli svako godišnje doba, sve oblike umetnosti i sve vrste slatkiša (izuzev žele bombona). Autorka je bloga Svet obojen rečima.

Comments