Predivni, glamurozni i elegantni. Biseri. Sačinjeni su od sedefa koji školjke luče, a smatraju se dragim kamenjem (a dragi su verovatno svim ženama!). Da li ste znali da u nekim kulturama svaki mesec u godini ima svoj kamen, a biser se vezuje za jun? Ovo je samo jedna od najzanimljivijih informacija, a danas vam predstavljamo nekoliko činjenica koje će vas oduševiti.

Najveći biser na svetu težak je 6,37 kg i procenjeno je da vredi više od 30 miliona američkih dolara. Pronađen je na Filipinima 1934. godine i nazvan Lap Tzu.

– Postoje mnoge podmorske farme u kojima se uzgajaju biserne školjke, a najpoznatije su one u Japanu i Australiji. U ovim farmama se prave veštački biseri tako što se u školjke ubacuju zrnca peska kako bi se podstakao proces stvaranja bisera.

– Svaki prirodno stvoren biser je jedinstven, baš poput otiska prsta. Ne postoji dva istog oblika i veličine.

– Ime Margarita u prenesenom značenju znači biser.

– Budući da su sačinjeni od sedefa, slični su kredi.

F12 Snimi ovo: Zanimljive činjenice o biserima

Prosto neodoljivi

– Jedan od najvrednijih i najpoznatijih bisera na svetu zove se “La Pelegrina”. Ovaj biser je iz Španije donet Napoleonu Bonaparti  (Napoléon Bonaparte), ali je posle mnogo godina prodat na aukciji glumcu Ričardu Bartonu (Richard Burton) koji ga je poklonio čuvenoj glumici Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor).

– Biseri poprimaju boju iz unutrašnjosti školjke u kojoj nastaju – one mogu biti od bele do zlatne i od ljubičaste do crne.

– Poreklo reči biser (eng. pearl) potiče od latinske rečipirum” što znači “kruška” (prirodni biseri su najčešće tog oblika).

– Da li ste znali da se jubilarna 30. godina braka obeležava kao “biserna” godišnjica?

– Prilikom procene vrednosti bisera, kao i kod drugog dragog kamenja, u obzir se uzimaju boja, rez, bistrina i karat.

Izvori fotografija: alsonjewelers.wordpress.com, adifferentkindofwork.com


Marina Luković je novinarka koja za sebe kaže da je bedno piskaralo i dosada koja svuda voli da gura nos. Obožava putovanja, čokoladu, Minnie Mouse, svoje prijatelje i smejanje do suza. Veliki je optimista, a paničar po potrebi. Uvek je spremna da pomogne drugima. Ne podnosi ljudsku glupost, licemerje i primitivizam. Životni moto joj je “Carpe Diem”, a vodi se i onim “Dream Big or Go Home!”

Comments