Za nekoga ko bezuslovno veruje u ljubav, brak je institucija zasnovana na bezgraničnom poverenju, ljubavi i slozi. Drugim rečima, sigurna luka. Međutim, drugima koji ne veruju u značaj braka – on predstavlja samo potpis na papiru kome ne treba pridavati veliku važnost, već se treba prepustiti lepotama života udvoje. Predstavljamo vam nekoliko zanimljivosti o braku:

– Navodno, prema nekim istraživanjima, muškarci koji poljube svoju suprugu čim se probude žive čak pet godina duže od onih koji to ne rade. Zanimljivo…

– Iako tradicija darivanja vereničkog prstena datira još od starih Rimljana, prvi primerak optočen dijamantima napravljen je 1477. godine.

– Verovali ili ne, 1228. godine Škotska je bila prva evropska zemlja u kojoj su žene stekle pravo da zaprose muškarca. Kasnije su žene i u drugim zemljama Evrope prosile muškarce.

– Verenički prsten, ali i burma, od davnina se nose na domalom prstu. Rimljani su verovali da vena u ovom prstu, koja se zove vena amoris (vena ljubavi) – vodi direktno do srca.

18 Snimi ovo: Zanimljive činjenice o braku

Just married

– Interesantan je podatak da se čak 75 odsto parova koji se venčaju neplanirano razvedu nakon nekog vremena provedenog u zajedničkom životu.

– Danas, brak je najčešće zajednica koja je nastala usled bezuslovne ljubavi. Nekada to nije bilo tako, jer su se sklapali unapred ugovoreni brakovi…

– U starom Rimu poljubac nakon zvaničnog “da” označavao je da je bračni ugovor sklopljen.

– Prema jednom američkom istraživanju, partneri u jednom od tri braka nemaju uopšte ili imaju neredovan seks.

– Prosečan bračni par 58 puta godišnje vodi ljubav.

– Kada uzmemo u obzir sve obaveze, hobije, vreme provedeno na internetu ili gledajući televiziju, prosečan zaposleni bračni par koji ima decu provede nasamo neverovatnih četiri minuta dnevno.

– Ukoliko je žena u braku starija od muškarca, povećava se šansa da se razvedu.

Izvori fotografija: photo.elsoar.com, kmbara.wordpress.com

Prethodne tekstove iz serijala “Snimi ovo” možete pročitati ovde.


Marina Luković je novinarka koja za sebe kaže da je bedno piskaralo i dosada koja svuda voli da gura nos. Obožava putovanja, čokoladu, Minnie Mouse, svoje prijatelje i smejanje do suza. Veliki je optimista, a paničar po potrebi. Uvek je spremna da pomogne drugima. Ne podnosi ljudsku glupost, licemerje i primitivizam. Životni moto joj je “Carpe Diem”, a vodi se i onim “Dream Big or Go Home!”

Comments