Mitovi i legende o predivnim, nestvarnim pojavama – dugama, postoje još od davnina. Naime, još su Rimljani verovali da je duga znak njihovog Boga sunca, dok je indijanskim plemenima u Severnoj Americi ova pojava predstavljala jedinstven most između života i smrti. Donosimo vam zanimljive činjenice koje će vas sigurno zaintrigirati.

139 Snimi ovo: Zanimljive činjenice o dugama

Duga je pojava višebojnog luka na nebu koji nastaje kada sunčeva svetlost obasjava sitne kapljice vode u atmosferi

– Mnogi ljudi smatraju da je duga sačinjena iz sedam boja: crvene, narandžaste, žute, zelene, svetloplave, indigoplave i ljubičaste. Zapravo, ona čini kompletan spektar nijansi, pa čak i onih koje ljudsko oko ne može da vidi.

– Verovali ili ne, svako dugu vidi na svojstven način. Naime, svetlost se odbija o određenu kapljicu kiše i na taj način vidite luk određenih boja. Međutim, ukoliko osoba do vas takođe posmatra ovu pojavu, videće je potpuno drugačije jer je posmatra iz drugog ugla, jer će se svetlost drugačije prelamati. To, naravno, zavisi i od toga kako vaše oko interpretira.

– Da biste videli dugu, sunce mora biti iza vas, a kiša ispred, tako da je centar njenog luka tačno nasuprot sunčeve svetlosti.

– Nemoguće je dopreti do duge jer kako se pomeramo ka njoj, ono što naše oči vide takođe se pomera, zbog toga što su kišne kapi raspršene u atmosferi.

– U mnogim kulturama, duga predstavlja most između raja i zemaljskog sveta. Kao jedna od najlepših prirodnih pojava, smatra se da je ona simbol nade i nečega što donosi istinsku sreću.

220 Snimi ovo: Zanimljive činjenice o dugama

Duga je simbol mira i harmonije

– Davno, Evropljani su smatrali da se onaj koji zakorači ispod duge pretvara u osobu suprotnog pola – muškarci u žene, i obrnuto.

– “Sedam” duginih boja odgovara broju centara energije tela.

– Pravi oblik duge je, zapravo, pun krug.

– Duga zrači pozitivnom energijom, a smatra se da ima opuštajuće i isceljujuće dejstvo.

– “Čistoća” duginih boja zavisi od veličine kišnih kapi. One veće stvaraju jarke i jasne boje, a manje kapi proizvode “pastelnije” nijanse.

Prethodne tekstove iz serijala “Snimi ovo” možete pročitati ovde.

Izvor fotografija: Photofurl.com, Hellaheaven-ana.blogspot.com, Gradmoneymatters.com


Marina Luković je diplomirana novinarka koja za sebe kaže da je jedno bedno piskaralo i dosada koja svuda voli da gura nos. Obožava putovanja, čokoladu, Mini Maus, svoje prijatelje i smejanje do suza. Veliki je optimista, a paničar po potrebi. Uvek je spremna da pomogne drugima. Ne podnosi ljudsku glupost, licemerje i primitivizam. Životni moto joj je “Carpe Diem”, a vodi se i onim “Dream Big or Go Home!”

 

Comments