Kada je sve počelo? Kako je sve počelo? Danas smo za vas izdvojili najzanimljivije činjenice o ovom neizbežnom muzičkom takmičenju.

– Manifestaciju je pokrenula Evropska radiodifuzna unija (EBU) i to kako bi doprinela početku saradnje sa Evropskom unijom nakon hladnog rata, ali i da bi iskušala granice tadašnje televizijske tehnologije.

Na prvom takmičenju učestvovalo je svega šest zemalja.

Irska je zemlja koja je na ovom takmičenju najviše puta trijumfovala. Irci su sedam puta do sada slavili kao pobednici, a devedesetih godina su pobedili čak tri puta zaredom.

– Godine 2006. pobedu odnosi hevi metal grupa, te se ta godina smatra prekretnicom kada je reč o izboru tipičnog evrovizijskog pobednika.

Abba Snimi ovo: Zanimljive činjenice o Eurosongu

Grupa Abba i Selin Dion neke su od zvezda koje su učestvovale na ovom takmičenju

– Ovo muzičko takmičenje danas gleda preko 125 miliona ljudi širom sveta.

– Muzičari iz Gruzije 2009. godine eliminisani su iz takmičenja, jer je otkriveno da su reči njihove pesme govorile o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu (Владимир Путин).

– Ideja o Eurosongu kao muzičkom festivalu javila se 1955. godine, a kao glavna inspiracija za ovo poslužio je italijanski festival u San Remu.

– Godine 2006. na ovom takmičenju je otpevana hiljadita pesma.

– Eurosong je najduže emitovani šou-program u celom svetu, jer se od 1956. emituje svake godine, bez ijednog prekida.

– Prva Dečija Evrovizija održana je 2003. godine.

– Eurosong je do sada imao 60 pobednika, a od čega je bilo 35 žena koje su nastupale solo, osam muškaraca koji su nastupali solo, 11 muzičkih sastava i šest dueta.

– Takmičarske pesme ne smeju da traju duže od tri minuta, a na sceni ne sme biti više od šestoro ljudi.

Izvori fotografija: fanpop.com,e-novine.com

Prethodne tekstove iz serijala “Snimi ovo” možete pročitati ovde.


Sonja Josipović sebe smatra devojkom koja uživa u trenucima tišine koja joj uvek donese novu dozu inspiracije. Voli da piše i čita knjige, ali i da se druži sa ljudima od kojih može nešto novo da nauči. Osim sa rečima uživa i u igranju sa svojim zekom, koji joj često ne dozvoljava da neke svoje tekstove privede kraju. Voli svako godišnje doba, sve oblike umetnosti i sve vrste slatkiša (izuzev žele bombona). Autorka je bloga Svet obojen rečima.

Comments