Svi dobro znamo da se kada više popijemo sutradan obavezno hvatamo za glavu. U sledećem tekstu upoznaćete se sa još nekim zanimljivim činjenicama koje su vezane za mamurluk.

Grupa naučnika iz Velike Britanije ustanovila je da sama jačina mamurluka zavisi od boje alkoholnog pića koje osoba pije.

Bogatiji ljudi imaju blaže mamurluke. Naime, oni sebi mogu da priušte kvalitetnija pića, bez veštačkih boja i ukusa, kao i potencijalno smrtonosnog metanola, koji se obično nalazi u manje kvalitetnim alkoholnim pićima.

Najduži mamurluk svih vremena zabeležen je 2007. godine, kod čoveka koji je nakon porodične svađe četiri dana uzastopno pio. Nakon toga, on se žalio na pomućen vid i tup, uporan bol u glavi, a simptomi su kod njega trajali četiri pune sedmice.

Stari narodi su lečili mamurluk na veoma specifičan način. Oni su problem te vrste rešavali umakanjem ptičijeg kljuna u mešavinu smole iz raznog drveća.

Tamna pića imaju više hemikalija od svetlijih. Osobe koje konzumiraju crveno vino imaju mnogo veće šanse da se ujutro probude sa glavoboljom od osoba koje piju belo vino. Slična situacija je i sa viskijem, pa ukoliko želite da izbegnete jake glavobolje, umesto viskija izaberite votku.

Mamurluk1 Snimi ovo: Zanimljive činjenice o mamurluku

Mamurluk je često praćen rečenicom: “Nikada više neću piti ovoliko.”

Najčešći psihički simptomi mamurluka su depresija, kajanje i strah. Dokazano je da se ovi simptomi pogoršavaju ukoliko osoba po sećanju ili iz priča drugih sazna nešto o eventualnom sopstvenom nedoličnom ponašanju.

Mamurluk se ne javlja samo zbog prekomernog konzumiranja alkoholnih pića. Za najveći broj neugodnih posledica kriv je prekomerni gubitak tečnosti iz organizma. Alkohol pospešuje izlučivanje vode iz organizma, te zbog toga dolazi do vrtoglavice, ispucalih usana i glavobolje.

Pušenje daje svoj značajan doprinos mamurluku i lošem stanju koje se javlja sutradan posle pijenja, jer ono čini trovanje dvostrukim. Na otrovno dejstvo alkohola nadovezuje se otrovno dejstvo nikotina, tako da su samim tim i posledice izraženije.

Osoba u mamurnom stanju treba da izbegava konzumiranje kafe, gaziranih pića i cigareta.

Postoji nekoliko čarobnih namirnica koje će vam pomoći da dan mamurluka što lakše podnesete. Uzmite jogurt sa medom. Med je jedna od namirnica koja najbolje ubrzava i poboljšava varenje alkohola. Jogurt je tu pravi saveznik u borbi protiv mamurluka, jer će vam srediti iziritirani stomak. Konzumiranje jagoda, koje su bogate vitaminom C, pomoći će vam da organizam što pre očistite od alkohola.

Izvor fotografija: tumblr.com, picasaweb.google.com

Prethodne tekstove iz serijala “Snimi ovo” možete pročitati ovde.


Sonja Josipović sebe smatra devojkom koja uživa u trenucima tišine koja joj uvek donese novu dozu inspiracije. Voli da piše i čita knjige, ali i da se druži sa ljudima od kojih može nešto novo da nauči. Osim sa rečima uživa i u igranju sa svojim zekom, koji joj često ne dozvoljava da neke svoje tekstove privede kraju. Voli svako godišnje doba, sve oblike umetnosti i sve vrste slatkiša (izuzev žele bombona). Autorka je blogaSvet obojen rečima.

Comments