Poznato je da mravi imaju najrazvijeniji društveni život među životinjama i da, iako ih u kolonijama ima mnogo – svi znaju svoja zaduženja. Da li ste znali da ni kod jedne druge životinjske vrste nije toliko razvijeno osećanje za kolektivni rad? Predstavljamo vam nekoliko manje ili više poznatih činjenica o mravima. Naučite danas nešto novo i uživajte čitajući ove zanimljive informacije.

139 Snimi ovo: Zanimljive činjenice o mravima

Zaista su neverovatni

– Mravi žive svuda osim na Antarktiku i u morima, rekama i okeanima.

– Poput svih drugih insekata, mravi takođe imaju po šest nogu od kojih svaka ima po tri članka. Noge su im veoma snažne i njima mogu veoma brzo da se kreću i trče. Verovali ili ne, kada bi čovek trčao poput mrava, dostizao bi brzinu trkačkog konja!

– Osim što brzo trče, mravi mogu da podignu teret i do 50 puta veće težine od njihove sopstvene.

– Da li znate da mozak mrava ima oko 250,000 moždanih ćelija, dok ljudski ima oko 10,000 miliona! Takođe, jedna kolonija od 40,000 mrava ima istu veličinu mozga kao čovek.

– Mrav ima najveći mozak medu insektima.

– Mravlja kolonija može imati od stotinu do milijardu jedinki.

– Prosečan život mrava traje od 45 do 60 dana, a sastoji se iz četiri faze: jajašce, larva, lutka i odrasli mrav.

– Mravi ne koriste svoje antene samo zbog čula dodira, već se njima služe i da bi omirisali.

– Imaju jake čeljusti kojima mogu da seku poput makaza. Međutim, odrasli mravi ne mogu da žvaću i gutaju krutu hranu zbog čega se najčešće hrane sokovima iz biljaka.

Ants wallpapers 1 Snimi ovo: Zanimljive činjenice o mravima

Vredan kao mrav

– Mravi nemaju pluća. Kiseonik ulazi kroz male rupe po čitavom telu, a ugljen-dioksid izlazi kroz iste otvore.

– Svaka kolonija mrava ima jednu ili više kraljica. Ona leže jaja o kojima se brinu mravi – radnici koji su sterilni. Takođe, njihova dužnost je da pronalaze hranu i štite gnezdo od neprijatelja.

– Iako se zavlače gde stignu i sa sobom nose svakakve mrve, mravi u stvari žive u čistoći. Naime, neki radnici su zaduženi za odnošenje smeća iz mravinjaka koje zatim stavljaju u posebna odlagališta!

– Postoji više od 12,000 vrsta različitih mrava.

– Svaka kolonija mrava ima vlasititi miris. Zato se neprijatelj lako može prepoznati.

– Mrav ima dva želuca – u jedan ide hrana za njega, a u drugi hrana koju će podeliti s drugim mravima.

– Neki mravi spavaju sedam sati dnevno.

– Najveći mrav dugačak je 2.5 cm, a najmanji mrav je dugačak jedan milimetar.

– Mravlja kolonija može imati od stotinu do milijardu jedinki.

– Da li možete da poverujete da je ukupna težina svih mrava na planeti Zemlji gotovo jednaka masi svih ljudi? Kako je ovo moguće s obzirom na to da su ovi insekti toliko mali u odnosu na ljude. Naime, naučnici smatraju da na našoj planeti postoji oko milion i po mrava na svako ljudsko biće pa je, baš zato, tvrdnja tačna.

Izvor fotografija: kncatchat.blogspot.com, telegraph.co.uk


Marina Luković je novinarka koja za sebe kaže da je bedno piskaralo i dosada koja svuda voli da gura nos. Obožava putovanja, čokoladu, Minnie Mouse, svoje prijatelje i smejanje do suza. Veliki je optimista, a paničar po potrebi. Uvek je spremna da pomogne drugima. Ne podnosi ljudsku glupost, licemerje i primitivizam. Životni moto joj je “Carpe Diem”, a vodi se i onim “Dream Big or Go Home!”

Comments