Koliko nam je planeta na kojoj živimo otkrila stvari o sebi, to još pouzdano ne znamo. Znamo samo da ume biti nepredvidiva, kako u pozitivnom, tako i u negativnom smislu. Neke od najzanimljivijih činjenica o Zemlji možete pročitati u tekstu pred vama. Možda se već sutra pojave neke nove, do sada neotkrivene njene tajne.

– U svemirskom brodu cela planeta Zemlja može da se obiđe za samo 90 minuta.

– Gravitacija na površini Zemlje nije svuda ista. Naime, na pojedinim mestima na Zemlji ljudi se mogu osećati težim nego na drugima.

– Proces formiranja Solarnog sistema počeo je pre nekih pet milijardi godina. Zemlja se tada našla tačno u sredini prostora celog planetarnog sistema. Da je malo bliža ili nešto dalja od Sunca, život na njoj se, bar u ovom obliku, ne bi nikada razvio.

– Zemlja je najbliža Suncu početkom januara, a najudaljenija je od matične zvezde početkom jula meseca. Iako na prvi pogled ne zvuči logično, na Zemlji je najhladnije kada joj je Sunce najbliže.

– Hrana se uzgaja na samo 11 odsto Zemljine površine.

– Godina 1820. zapamćena je kao godina kada je prvi put na Zemlji zabeleženo da je prekoračena granica od milijardu stanovnika.

Zemlja1 Snimi ovo: Zanimljive činjenice o planeti Zemlji

Danas na Zemlji ima oko sedam milijardi stanovnika

– Zemlja je peta po veličini, ukoliko je poredimo sa svim planetama, ali je najveća od svih čvrstih planeta.

– Više od 150 zemalja širom sveta obeležava dan planete Zemlje 22. aprila.

– Površina Zemlje je glatkija od kugle za bilijar.

– Zemlja je udaljena od Sunca 150 miliona kilometara. Mlazni avion bi to isto rastojanje prešao za 21 godinu, ukoliko bi se kretao brzinom od 800 kilometara na čas.

– Vulkani imaju značajnu ulogu u formiranju površine planete Zemlje. U prilog tome ide i činjenica da je više od 80 odsto njene površine vulkanskog porekla. Vulkanske erupcije su, tokom svih ovih godina, stvorile brojne plate, ravnice i planine.

– Površinska temperatura Zemlje kreće se od -55 do 70 stepeni Celzijusa.

– Najveći planinski vrh na Zemlji nalazi se u Nepalu.

Prethodne tekstove iz serijala “Snimi ovo” možete pročitati ovde.


Sonja Josipović sebe smatra devojkom koja uživa u trenucima tišine koja joj uvek donese novu dozu inspiracije. Voli da piše i čita knjige, ali i da se druži sa ljudima od kojih može nešto novo da nauči. Osim sa rečima uživa i u igranju sa svojim zekom, koji joj često ne dozvoljava da neke svoje tekstove privede kraju. Voli svako godišnje doba, sve oblike umetnosti i sve vrste slatkiša (izuzev žele bombona). Autorka je bloga Svet obojen rečima.

Comments