Uglavnom niko nije imun na ukusne poslastice, uvek lepo upakovane i primamljive. Pored toga što su ukusne, one imaju svoje prednosti i mane. Neke slatke i manje slatke činjenice o njima možete pročitati u sledećim redovima.

– Gotovo polovina proizvedene čokolade u svetu pojedeno je u Americi.

– Šta je to karnauba vosak? Naime, reč je o vrsti voska koja se koristi za poliranje automobila, u kozmetičkoj industriji, poliranje poda i slično. Nažalost, on često predstavlja i jedan od sastojaka bombona.

– Žene jedu gotovo duplo više slatkiša od muškaraca.

– Desetogodišnja deca koja svakodnevno jedu slatkiše imaju velike šanse da postanu nasilnici u odraslom dobu.

– Želatin se dodaje većini slatkiša, a najčešće gumenim bombonama. Za one koji ne znaju i koji su ljubitelji gumenih bombona, želatin je glavni sastojak vezivnog tkiva kod svih životinja.

– U Severnoj Americi prvi doseljenici su kuvali sok od javora i pravili bombone. Prve bombone su zapravo bile kristali javorovog šećera nanizani na kanap.

– Tokom života, prosečna osoba pojede oko 160 kilograma čokolade.

 Snimi ovo: Zanimljive činjenice o slatkišima

Umemo li biti umereni kada je reč o slatkišima?!

– Pre nego što je čokolada dobila svoju pločicu, šarene omote i najrazličitije dodatke, pila se iz čaša od čistoga zlata.

– Čokolada ublažava simptome PMS-a, jer je veoma bogata magnezijumom. Magnezijum ublažava grčeve tokom menstruacije, tako da čokolada može biti vaš saveznik tokom ovih dana.

– Postoje spisi koji navode da je Napoleon uvek morao da ima čokoladu pored sebe, posebno tokom vojnih operacija.

– Problem sa aknama uglavnom pripisujemo konzumiranju čokolade. Međutim, istraživanja nikada nisu pokazala da je ova poslastica zapravo stvarni uzrok pojave akni.

– Keks sa cimetom je dobar za zdravlje. On podstiče rad žuči, jača želudac i ima pozitivan uticaj na vrednosti šećera u krvi. Cimet takođe može da poboljša i sam kvalitet života dijabetičara.

– Veštačke boje su povezane sa brojnim alergijskim reakcijama, raznim vrstama tumora, kao i astmom. Iako se veštačke boje zabranjuju u zemljama širom sveta, one su i dan-danas prisutne u većini slatkiša.

– Do sada nisu poznati bilo kakvi oblici alergije na čokoladu. Lepa i neobična vest!

Izvori fotografija: pozadine-za-desktop.blogspot.com, supernaturalmed.com

Prethodne tekstove iz serijala “Snimi ovo” možete pročitati ovde.


Sonja Josipović sebe smatra devojkom koja uživa u trenucima tišine koja joj uvek donese novu dozu inspiracije. Voli da piše i čita knjige, ali i da se druži sa ljudima od kojih može nešto novo da nauči. Osim sa rečima uživa i u igranju sa svojim zekom, koji joj često ne dozvoljava da neke svoje tekstove privede kraju. Voli svako godišnje doba, sve oblike umetnosti i sve vrste slatkiša (izuzev žele bombona). Autorka je blogaSvet obojen rečima.

Comments