Prethodne tekstove iz serijala “Snimi ovo” možete pročitati ovde.

Da li ste čuli za čoveka koji je nakon operacije kuka imao napade smeha nekoliko godina bez prestanka? Znate li ko se više smeje kada uplovi u emotivnu vezu? Sigurno mislite da je reč o muškarcima. Da biste otklonili neke nedoumice o smehu, ali i naučili nešto novo, vreme je da sa osmehom na licu pročitate ovaj tekst.

Smeh se sastoji od niza tonova sličnih samoglasnika koji se ponavljaju svake petine sekunde.

Odrasli se dnevno nasmeju oko sedamnaest puta, dok se mala deca nasmeju i do trista puta.

Jedna studija je pokazala kako su Japanci najmanje zabavan narod, a jedan od razloga je i taj što uopšte nemaju nacionalističkih viceva. Žene se muškarcima smeju dva puta češće nego muškarci ženama.

Američki stručnjaci su ustanovili da je, u proseku, posle gledanja komedije cirkulacija za čak pedeset odsto bolja nego posle gledanja neke melodrame.

Velika slika Snimi ovo: Zanimljive činjenice o smehu

Kažu da je smeh lek. Valjda bar na osmesima ne treba škrtariti

Nauka o smehu naziva se gelotologija (gelos je grčka reč za smeh).

Nakon operacije kuka jedan muškarac iz Holandije skoro tri godine nije prestajao da se smeje. Od kada je izašao iz bolnice kod njega je svako pitanje, ali i odgovor, izazivalo napade smeha.

Muškarci se više smeju u muškom nego u ženskom društvu.

Svaka vrsta smeha ima i svoje značenje, te se grohotnim smehom uglavnom privlači pažnja, ali je on nekada i pokazatelj lakšeg oblika duševne bolesti.

Beba počinje da se smeje još za vreme boravka u majčinom stomaku.

Najnovija istraživanja pokazuju da samo jedan minut smeha snabdeva telo sa 45 minuta terapeutske opuštenosti.

Veza u kojoj se žena smeje više od muškarca ima veće šanse da uspe, budući da žene žele duhovite muškarce koji su u stanju da ih nasmeju, dok muškarci žele nekoga ko će se smejati njihovim šalama i hraniti im ego.

Smeh poboljšava imuni sistem i pomaže nam da pročistimo organizam od starih, otpadnih proizvoda iz organa i tkiva.


Sonja Josipović sebe smatra devojkom koja uživa u trenucima tišine koja joj uvek donese novu dozu inspiracije. Voli da piše i čita knjige, ali i da se druži sa ljudima od kojih može nešto novo da nauči. Osim sa rečima uživa i u igranju sa svojim zekom, koji joj često ne dozvoljava da neke svoje tekstove privede kraju. Voli svako godišnje doba, sve oblike umetnosti i sve vrste slatkiša (izuzev žele bombona). Autorka je bloga Svet obojen rečima.

Comments