Svakodnevno prepešačimo kilometre, a da li ste se ikada zapitali koliko koraka u proseku napravimo tokom jednog dana? Evo nekoliko zanimljivih činjenica koje će vas, bez sumnje, fascinirati!

– Verovali ili ne, osobe koje ne nose cipele imaju daleko zdravija stopala, manje deformacija i veću pokretljivost tabana od onih koji ih nose!

– Budući da tokom čitavog života pređemo u proseku oko 185,000 kilometara, moglo bi se reći da smo “obišli svet”.

– Interesantno je da se na stopalima nalazi više od 250,000 znojnih žlezda koje dnevno proizvedu približno 200 ml znoja (otprilike jedna čaša). Nije baš prijatno iznenađenje, zar ne?

– Smatra se da žene čak četiri puta imaju više problema sa stopalima od muškaraca. To je i logično zbog čestog nošenja tesne i neudobne obuće, kao i vrtoglavo visokih potpetica.

– Nokti na nogama brže rastu preko dana nego noću, leti nego zimi, kao i tokom trudnoće!

150 Snimi ovo: Zanimljive činjenice o stopalima

Brinite o svojim stopalima. Biće vam zahvalna!

– U proseku, čovek dnevno napravi 10,000 koraka.

– Zanimljivo je da je gotovo svaka žena barem jednom u životu kupila premale cipele, pa su njena stopala “patila” zbog pogrešne odluke (i verovatno impulsivne kupovine).

– Najbolja vežba za razgibavanje mišića stopala je svakako hodanje po toplom pesku, te se duge šetnje plažom tokom letnjih meseci i te kako preporučuju.

– Tokom trčanja, pritisak na naša stopala može da bude veći i do četiri puta!

– U stopalu se nalazi 25 odsto kostiju čitavog tela. Ona sadrže 26 kostiju i 19 mišića.

– Na stopalima ima više nervnih završetaka nego na bilo kom drugom delu tela!

– Prve cipele su nastale još za vreme Ledenog doba!

– Otisak levog i desnog stopala se gotovo nikada ne podudaraju.

– Mnogim ljudima su fetiš upravo stopala!

– Grčki filozof Sokrat (Socrates) je jednom rekao da kada nas bole stopala – boli nas celo telo.

Izvor fotografija: treaturfeet.com


Marina Luković je novinarka koja za sebe kaže da je bedno piskaralo i dosada koja svuda voli da gura nos. Obožava putovanja, čokoladu, Minnie Mouse, svoje prijatelje i smejanje do suza. Veliki je optimista, a paničar po potrebi. Uvek je spremna da pomogne drugima. Ne podnosi ljudsku glupost, licemerje i primitivizam. Životni moto joj je “Carpe Diem”, a vodi se i onim “Dream Big or Go Home!”

Comments