Šta muškarci prvo primete na ženi? Najčešće grudi. Budući da su oduvek privlačile pažnju i interesovanje muškaraca, potrudili smo se da izdvojimo nekoliko zanimljivosti o ženskim grudima za koje možda do sada niste čuli.

– Poznato je da grudi nisu jednake veličine, a da li ste znali i da je u većini slučajeva veća leva dojka?

– U proseku, ženske grudi teže oko kilogram.

– Ženama koje puše cigarete grudi ranije izgube elastičnost u odnosu na one koje ne puše.

– Prema nekim istraživanjima, prosečna dob žena koje odluče da povećaju poprsje jeste 34 godine.

– Prilikom seksualnog uzbuđenja grudi se povećavaju.

– Možda zvuči čudno, ali spavanje na stomaku može uzrokovati da grudi izgube svoj oblik.

– U Americi postoje brojne nevladine organizacije koje se bore za pravo na šetanje ulicom golih prsa, smatrajući da bi taj “zakon” trebalo da bude garantovan Ustavom.

– Neverovatna je činjenica da su i grudi muškaraca sposobne da proizvode mleko, budući da i oni imaju mlečne žlezde. Međutim, treba naglasiti i da laktacija kod muškaraca najčešće može biti uzrokovana poremećenim radom hormona.

– Britanska kompanija “Triumph”, koja se bavi proizvodnjom donjeg veša, sprovela je istraživanje i zaključila da Britanke nose najveće grudnjake, uzimajući u obzir sve evropske zemlje. U stopu ih prate Dankinje, dok su na trećem mestu Holanđanke. Italijanke, pak, nose najmanje grudnjake.

– Najčešće plastične operacije svuda u svetu su, naravno – operacije grudi.

– Da li ste znali da u Hong Kongu postoji studijski program “bra studies“, te da nakon položenih ispita možete dobiti diplomu kojom potvrđujete da ste stručnjak za dizajn i izradu grudnjaka?

– Na samom početku, lekari su eksperimentisali s raznoraznim materijalima za ugradnju umetaka (staklene kuglice, guma, slonovača, hrskavica bika…). Međutim, rezultati su bili poražavajući, a ovi poduhvati su šezdesetih godina prošlog veka izazvali ozbiljne zdravstvene probleme.

– U srednjem veku, pojam “privlačne grudi” odnosio se na one kod kojih je izražen razmak između dojki, dok su danas lepše ipak sa minimalnim razmakom.

F12 Snimi ovo: Zanimljive činjenice o ženskim grudima

Muškarci ih obožavaju

– Prema jednom američkom istraživanju, kod žena koje u grudi stave implantate tri puta se povećava rizik od samoubistva. Zašto je to tako, nije poznato. Navodno, smatra se da je to zbog određenih toksina koji se nalaze u implantatima.

– Tokom mesečnog ciklusa i uticaja hormona, ženske grudi se menjaju. Naime, najmekše su odmah nakon menstruacije, najseksepilnije su sredinom ciklusa, dok su pred i tokom menstruacije izrazito osetljive, pa čak i bolne.

– Prilikom trčanja, grudi odskakuju 20 centimetara vertikalno, a kreću se putanjom koja ispisuje osmice u vazduhu.

– Za razliku od žena, koje grudi imaju tokom čitavog života, sve životinjske vrste imaju grudi koje se samo privremeno pojavljuju posle porođaja i služe isključivo za hranjenje potomstva.

– Istraživanja pokazuju da veliki broj žena nosi neodgovarajući grudnjak. Posledice mogu biti bolovi u leđima, kao i istezanje tkiva dojki.

Izvori fotografija: breast-enlargement.co.za, pressonline.rs

Prethodne tekstove iz serijala “Snimi ovo” možete pročitati ovde.


Marina Luković je novinarka koja za sebe kaže da je bedno piskaralo i dosada koja svuda voli da gura nos. Obožava putovanja, čokoladu, Minnie Mouse, svoje prijatelje i smejanje do suza. Veliki je optimista, a paničar po potrebi. Uvek je spremna da pomogne drugima. Ne podnosi ljudsku glupost, licemerje i primitivizam. Životni moto joj je “Carpe Diem”, a vodi se i onim “Dream Big or Go Home!”

Comments