Beli, pravilno raspoređeni zubi sinonim su za predivan osmeh. No, verovali ili ne, u Japanu se krivi zubi – zvani yaeba – smatraju idealom lepote. Predstavljamo vam neke od najinteresantnijih činjenica o zubima koje smo izdvojili.

– U nekim kulturama, zubi koji otpadnu su se koristili kao nakit u vidu ogrlica i minđuša.

– Prilikom identifikacije fosilnih ostataka, paleontolozi analiziraju zube. Takođe, analizom zuba se identifikuju i žrtve različitih nesreća, kada to nije moguće utvrditi putem DNK.

Pranjem zuba četkicom može se očistiti oko 60 odsto dostupnih zubnih površina, što znači da bi obavezno trebalo upotrebljavati i druga sredstva (zubni konac, čačkalice za zube, interdentalne četkice).

F22 Snimi ovo: Zanimljive činjenice o zubima

Pravilna higijena zuba preduslov je za blistav osmeh

– Četkice za zube, slične današnjim, potiču iz Kine. Na zapadu su se pojavile tek u 18. veku, a sve do početka 20. veka koristili su ih samo bogati slojevi društva.

– Propadanje zuba predstavlja jednu od najčešćih i najstarijih bolesti, što potvrđuje i činjenica da su probleme sa karijesom imali i ljudi u praistoriji.

– Određene vrste sira mogu da zaštite zube od propadanja.

– Nekada su u Velikoj Britaniji proteze bile uobičajeni svadbeni pokloni.

Prvi set veštačkih zuba potiče iz 8. veka pre nove ere.

– U Vermontu je ilegalno da žene nose veštačke zube bez pismenog odobrenja supruga.

F16 Snimi ovo: Zanimljive činjenice o zubima

Prilikom svakodnevnog čišćenja zuba, upotreba dentalnog konca je obavezna

– Prema nekim istraživanjima, crni i zeleni čaj imaju antibakterijsku moć, te pomažu u sprečavanju karijesa i oboljenja desni.

– Deca imaju 20 mlečnih, dok odrastao čovek ima 32 zuba.

– Redovnim posetama zubaru može se sprečiti srčani udar.

– Prva električna četkica za zube pojavila se davne 1939. godine.

Izvor fotografija: info.atlantacenterforcosmeticdentistry.com, www.thinkgreathealth.com


Marina Luković je novinarka koja za sebe kaže da je bedno piskaralo i dosada koja svuda voli da gura nos. Obožava putovanja, čokoladu, Minnie Mouse, svoje prijatelje i smejanje do suza. Veliki je optimista, a paničar po potrebi. Uvek je spremna da pomogne drugima. Ne podnosi ljudsku glupost, licemerje i primitivizam. Životni moto joj je “Carpe Diem”, a vodi se i onim “Dream Big or Go Home!”

Comments