Danas se moda menja iz sezone u sezonu. Trendovi se smenjuju brzinom svetlosti. Bar nam se tako čini i teško je, gotovo nemoguće, postići izgled koji odjednom postane trend, bum i žene širom sveta počnu da ga promovišu. Ova konstatacija važi za modu, ali i za trendove u lepoti, a tu spadaju i obrve, odnosno njihov oblik i gustina. Jedne sezone u modi su guste i prirodne obrve, dok već sledeće možemo da vidimo da se žene opredeljuju da obrve istanje, posvetle, pa čak i da ih doslovno potpuno uklone sa lica. Nema sumnje da su, ako pogledamo prošlo vreme, obrve doživele niz preobražaja i transformacija, a na putu kroz vekove oblik i gustina istih pretrpeli su neznatne promene.

Stari Egipat

Otkako je čovek otkrio šminku i način da sebe ulepša i da svoje lice transformiše, i same obrve našle su se “na meti” promena i transformacija. Drevnim Egipćanima oči su bile veoma bitne, pa su koristili zelene i crne pigmente kako bi ih uokvirili, ali i istakli obrve. Danas možemo videti statue i portrete faraonki i vladarki iz ovog doba, poput Kleopatre i Nefertiti koje su svoje oči isticale u prvi plan, a same njihove obrve imale su simetričan i perfektan oblik i bojene su tamnim bojama, kao što je crna. Istraživači tvrde da tamne i jake obrve, karakteristične za ovo doba nisu samo stvar mode, već su malje na licu služile da čoveka zaštite od prašine i bolesti.

obrve Šok i neverica: Kako se OBLIK obrva menjao kroz vekove

Stara Grčka i Rim

U Grčkoj i Italiji žene su pridavale značaja prirodnom izgledu, ali kada su obrve u pitanju, njihov izgled je bio izuzetak. Žena se smatrala ne samo lepom već i pametnom, ako je imala oblik obrva sličan onom po kome je bila prepoznatljiva slikarka Frida Kalo.

obrve11 Šok i neverica: Kako se OBLIK obrva menjao kroz vekove
Comments