nature 300x225 Spasimo prirodu zajedno Dosta je priča o zagađenosti prirode. Zašto se ponašamo kao da ne volimo prirodu? Ako ne volimo i ne cenimo svoje okruženje, kako možemo voleti sebe same?

Stalno čekamo da neko drugi nešto uradi,  da neko drugi pokrene neku vanserijsku promenu. Zašto ne bismo sami preduzeli neophodne korake i oplemenili svoju životnu sredinu? Rodoljublje ne čini samo ljubav prema rodnoj zemlji i kulturi, već i prema svemu onome što je u njoj i čini je baš takvom kakva jeste.

DEVET NAČINA DA POMOGNEŠ:

1) Potpuno iskoristi papir Suludo je reći da treba da koristiš papir, ali kada bismo pokušali da ne bacamo poluispisane sveske već bismo nešto učinili.

2) Koristi baterije koje se pune – Ako bismo koristili baterije na punjenje, smanjili bismo količinu otpada, samim tim i količinu hemikalija koje štete okolini.

3) Pokušaj da utičeš na ljude iz svoje okoline – Jedna mala sugestija može u potpunosti da izmeni svest čoveka i da ga natera na razmišljanje. Zašto ne predložiti prijateljima neki od ovih saveta?

4) Iščupaj sve nepotrebne kablove – Kada isključite uređaj pritiskom na dugme, mislite da je aparat isključen, ali zapravo je i dalje u utičnici i vuče popriličnu količinu energije. Jedino ako ga izvučete iz utičnice, sprečićete protok struje.

5) Recikliraj – Trudi se da kada kupuješ povedeš računa o pakovanju prozivoda. Bolje je da to budu prirodni materijali, koji će se kasnije brže razlagati.

6) Budi pažljiv sa plastikom – Godišnje plastika ubije preko milion ptica i 100.000 morskih životinja. Nabavite torbu za namirnice, umesto da svakodnevno uzimate plastične kese.

7) Klikom zasadi drvo – Na svakih 5 sekundi u Amazonu se poseče preko 7.000 stabala. Pomozite očuvanju ovih šuma bez napuštanja svoje sobe. Na sajtu http://www.tree4life.com/ novo drvo zasadićeš samo klikom miša, a to će platiti donatori čiji se marketinški oglasi pojavljuju na tom sajtu.

8) Koristi proizvode koji su na prirodnoj bazi – Zdraviji su od veštačkih, a tako činis i nešto dobro za okolinu u kojoj živiš.

9) Racionalno sa energijom – Umesto da koristiš nekoliko aparata, kao TV, muzički stub, laptop, nije li bolje izabrati jedan na kome možeš da radis sve to? Jeftinije je i troši znatno manje energije.


Jovana Miljanović je, pre svega, veliki sanjar. Piše pesme, priče i svoj neobični blog. Oseća potrebu da uvek bude u toku sa najnovijim informacijama iz sveta – kako bitnim, tako i nebitnim. Živi za putovanja, druženje, modu, umetnost i ukusnu hranu. Omiljeni citat: “Per aspera ad astra”. Spremna na sve da ostvari svoje snove.

Comments