Koliko puta ste imale manjak vremena za sušenje kose, naročito tokom toplijih dana, pa ste pomislile da ipak prenoćite s mokrom kosom? Naravno, sve zavisi od kose, ali možemo reći da se to često dešava, kada su kratka i veoma duga kosa u pitanju.

Da li ste se setile glasa svoje majke koja vam je rekla da nikako ne spavate sa mokrom kosom jer ćete se prehladiti? Majke su nam bile samo delimično u pravu, nema prehlade, ali ima prostora za druge probleme.

Profesionalni frizeri su se potrudili da nam izlistaju razloge zašto to nije dobro i zašto nikada ne bi trebalo da spavate sa mokrom kosom. Razumemo logiku da vam je posle dugog dana poslednja stvar na pameti da potrošite vreme na sušenje. Ipak, da li ste se zapitali šta može da pođe naopako ukoliko se preskoči jedan veoma važan korak? Zato su se frizeri udružili kako bi obavestili žene da ne izbegavaju ovu rutinu.

Koje su posledice spavanja s mokrom kosom?

Navika noćenja s mokrom kosom može da dovede do ozbiljnog lomljenja i kidanja vlasi; pogodna je za razmnožavanje gljivica, a postoji i mogućnost pojave peruti i dermatitisa, akni i gljivičnih lišajeva na glavi.

Ti lišajevi na temenu glave su osip koji je uzrokovan gljivičnom infekcijom zbog koje vas svrbi koža glave i peruta se. Naravno, baš u ekstremnim situacijama, infekcija može čak izazvati i pečate od opadanja kose po celoj glavi.

Nanošenje seruma

Nakon pranja i sušenja kose, na red dolazi nanošenje seruma. Nemojte nanositi serum ili bilo koji proizvod direktno iz bočice. Većina proizvoda za kosu je na bazi ulja ili je slična serumima, te će najbolji efekat i dejstvo imati ukoliko ih nanesete na dlanove. Mala količina seruma je dovoljna – koju ćete oko osam sekundi utrljavati između dlanova kako bi se zagrejao. Zatim, laganim pokretima ga utrljajte na vlasi kose, nikako na teme i gledajte magiju – kosa će vam biti sjajnija i bujnija.

Šta ako morate da spavate sa mokrom kosom?

Sigurno se bar jedna osoba našla u situaciji kad ne može da izbegne da ide u krevet s mokrom kosom. Zato ćemo nabrojati nekoliko rešenja koja će vam zaštiti kosu i teme glave.

Pročitajte još i: Štipaljke za kosu su ponovo IN: Ovo su najlepše frizure, a veoma se lako prave

Koristite kokosovo ulje

Poznato je da kokosovo ulje štiti kosu od lomljenja. Kad je kosa mokra, upija vodu i bubri zbog čega postaje podložnija oštećenjima. Kokosovo ulje smanjuje količinu apsorbovane vode i zato se kosa manje šteti kada se nanese ulje. Međutim, ovo se ne preporučuje ako imate seboroični dermatitis, jer kokosovo ulje može pogoršati stanje.

Regenerator je obavezan

Regenerator pomaže u zatvaranju kutikule kose i olakšava raspetljavanje kose. Izbeljena ili hemijski tretirana kosa može imati još više koristi od redovnog nanošenja regeneratora.

Osušite i raspetljajte kosu što je više moguće

Ukoliko znate da imate malo vremena za sušenje kose, uradite to odmah. Iskoristite fen da je bar malo produvate, a onda je ostavite da se osuši prirodnim putem, sve u slučaju da imate prostora za tako nešto. Što manje vode imate u kosi, više ćete je zaštititi i smanjiti mogućnost da se ošteti. Obavezno je raspetljajte pre spavanja kako biste izbegli dodatna oštećenja.

Nabavite svilene jastučnice

Već neko vreme nas beauty influenseri navode da kupimo svilenu posteljinu zbog kože i kose. Smatra se, jer je svila prirodni materijal, da je bolja za kožu jer će se manje sušiti. Iako nema dokaza da je ovo tačno, svila će pomoći da se smanji mogućnost za oštećenje ukoliko spavate sa mokrom kosom.

Da sumiramo, u idealnom slučaju, trebalo bi da idete u krevet sa potpuno suvom kosom kako biste smanjili rizik od gljivičnih infekcija i lomljenja vlasi kose. Takođe, ova navika može da dovede do mršenja kose i neobične grive koju bi trebalo ukrotiti nakon buđenja. U slučaju da ne možete da izbegnete spavanje sa mokrom kosom, svedite rizike na minimum – koristite kokosovo ulje, regenerator i kupite svilenu jastučnicu.

Pročitajte i: Elegantne frizure koje možete da nosite kao gošća na venčanju

Naslovna fotografija: Pexels

Marija Gavrilović 

Comments