Nije to ona priča o tome da ćete naći sreću kad najmanje očekujete, odnosno, kad prestanete da tražite, obećanje da će se desiti nešto veliko i doneti vam životnu radost, ljubav, uspeh koji priželjkujete, kad prestanete to da očekujete i da za tim jurite. To je priča o prihvatanju mogućnosti da sreća pronađe vas. O rasterećenju i oslobađanju od frustrirajuće potrage i gorčine nepronalaženja. 

Ali, da. Da biste došli do tog rasterećenja, morate odustati od očekivanja. To možda znači da čak prestanete i da se nadate. Da se pomirite da za vas ne postoji ono što tražite, da nema više ničeg u životu što možete otkriti, ili dobiti, što vas može iznenaditi i ispuniti čuđenjem i zahvalnošću. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by e s (@itslibes)


Morate se osećati opustošeno, bezvredno, poraženo, usamljeno. Morate obračunati svoje gubitke, hektolitre suza koje ste prolili zalivajući njima svoje neostvarene snove, dubinu sumnji koje su podsticale preispitivanje obrazaca i rađanje novih uverenja, tone tereta koji ste sebi natovarili na leđa… Sve što ste ikada doživeli i osetili, traži da bude oslobođeno. Očišćeno. 

Pustite u ništavilo sve nade koje ste imali, svu grižu savesti i krivicu koju ste osećali, sve povrede koje ste preživeli, svo iskustvo koje ste sakupili. Pustite sve duhove koji lejujaju za vama. Sva žaljenja i neprežaljenosti. 

Radost je kao onaj osećaj kad u ispražnjenoj i sveže okrečenoj sobi odjednom primetite kako je to veliki prostor i koliko svetla ima. Ona zrači kroz prozor i obasjava prazninu koju ste stvorili oslobađanjem svih suvišnih stvari, kojima je prostor bio ispunjen. Možda nije praktično živeti u praznoj sobi, neki nameštaj je neophodan, ali kad izbacite stare, tamne, rasklimane, kabaste komade i unesete neke nove, svetle, manje i lakše, koje ne deluju kao da pritiskaju sa svih strana, već kao da reflektuju svetlost, osećaćete se drugačije. Osećaćete se otvoreno. 

Comments