Promene su neizbežne i neophodne – rastete i razvijate se i menjate se, celog života. Telesno, intelektualno, emotivno, psihološki. Pokušajte da se ne opirete, pokušajte da sarađujete sa promenama, iako su često bolne i zastrašujuće. Tokom godina će se mnogo toga menjati u vašem životu, biće gubitaka i darova, uspona i padova i sve je to neophodno da biste upoznali sebe i svoje kapacitete za ispunjen život. Menjajte se tako što ćete širiti svoje srce i svoju svest. 

Budite spremni da oprostite sebi greške – jer, grešićete, možda i više puta ponavljati greške. Ne brinite šta će drugi reći, da li će vas osuditi, ne osuđujte sami sebe. Opraštajte. Sebi i svima oko sebe. Pokušajte ponovo, isprobajte nove stvari, naučite da greške i padove shvatate kao najdragocenije lekcije. 

Prigrlite male stvari, primetite mala životna čuda – jer život obiluje sitnicama koje uzimate zdravo za gotovo, a koje su predivne i magične. Pogledajte oko sebe i uživajte u prizoru, u svim tim bojama, u svetlosti – priroda obiluje čudima i izdašno ih nudi svima. Obratite pažnju i cenite te divote. Osetite zahvalnost zbog toga što ste tu gde jeste, što dišete i svedočite čudima života. Naučite da se opustite, da isključite mozak, da odbacite kontrolu, da budete prisutni celim svojim bićem u sadašnjem trenutku. Tako ćete upoznati sreću. 

Ne bojte se ljubavi – iako verujete da je tražite i da čeznete za njom, kada stupite u neki odnos, nastaju problemi. Počinjete da odmeravate ko koliko daje, da kalkulišete, da pokušavate da vodite igru, ili namećete svoju igru manipulacijom, da biste izbegli da budete povređeni. Tražite potvrdu i sigurnost. Naučite da volite bezuslovno, bez očekivanja, bez ičega što vam neko drugi daje. Volite sebe, tako ćete naučiti da uživate u ljubavi. 

Naučite da puštate ono što je prošlo i prevaziđeno – pustite bivše, pustite osećanje krivice, pustite mržnju, pustite očekivanja. Neka idu, oslobodite se tog balasta. Dišite punim plućima. Puštajte ljude, uverenja, misli i osećanja zbog kojih se osećate loše, nedostojno, frustrirano. Otpustite potrebu da se dopadate, da ugađate drugima, samo dišite, boravite u sadašnjem trenutku i otpustite sav višak, svu prošlost i sva očekivanja od budućnosti. Nađite mir i zahvalnost u svom srcu, to je ono isto mesto gde se nalazi vaša sreća. 

Naslovna fotografija: instagram.com/stylegator

Brankica Milošević 

Comments