Niste srećni, ili vam se bar tako čini. Svima drugima je mnogo bolje nego vama i sve im ide od ruke, samo vi stalno za nečim jurite – a nigde ne stižete. Stalno ste puni nemira i nikako da nađete makar jednu stvar koja će vam doneti spokoj i osećaj ispunjenosti. I iznova se pitate zašto je tako teško pronaći put do sreće. Istina je, u stvari, da u životu nikada sve ne ide kao podmazano. Uvek naiđe period pun poteškoća i naizgled nerešivih problema, ali čak i tada morate imati neku aktivnost, nešto samo vaše što će vam staviti osmeh na lice i učiniti da se osećate bolje. Samo na taj način ćete imati snage da prepoznate šta je to što vas može ispuniti pozitivnom energijom. Trudite se da u dobrim stvarima i ljudima uživate, a da od loših iskustava i padova učite i menjate se. Bavite se stvarima koje vas raduju i daju smisao svakom vašem danu. To ne moraju biti velike stvari, komplikovane i značajne svima. Važno je samo da vama znače i da su vredne vašeg vremena i truda. Ne postoji recept za srećan život, jer je pojam sreće za svakoga različit, ali postoji nekoliko jednostavnih saveta koje možete poslušati ako niste sigurni šta da preduzmete.

Družite se sa pozitivnim ljudima

Ako provodite suviše vremena sa ljudima koji su stalno nezadovoljni i negativni, a ništa ne preduzimaju da to promene, to će sigurno uticati i na vas. Distancirajte se koliko god je to moguće i svojim primerom pokažite da se na sve može gledati i iz drugačijeg ugla. Pomozite im da promene ugao gledanja. Ako uspete da ih razveselite i podstaknete da učine nešto za sebe to će i vas učiniti srećnim.

Budite zahvalni

Ako imate prijatelje i porodicu i okruženi ste ljudima koji vas vole, budite zahvalni. Ako imate posao, ma kakav bio, budite zahvalni. Možda vaši odnosi nisu savršeni, a posao nije san snova, ali uvek morate biti svesni da ima ljudi koji nemaju ništa od toga, pa su često pozitivniji i snažniji. Budite objektivni i sebi objasnite šta vam to ne da mira. Stavite na papir šta imate, a šta nemate, a voleli biste da imate. Situacija i nije baš tako loša, zar ne? Budite zahvalni na svemu što imate u svom životu. To je uvek mnogo više nego što vi mislite.

Slika 1 Svakog dana reci hvala Sreća je u jednostavnim stvarima

Svakog dana reci: “Hvala”

Budite ponosni na sebe

Ne budite previše samokritični. Naravno da uvek treba da budete svesni svojih mana i nedostataka, ali isto tako treba da znate šta su vaše vrline, sposobnosti i kvaliteti. Ne preterujte ni u jednom ni u drugom, jer ne treba ni da dignete nos i postanete uobraženi, a ne treba ni da budete prestrogi prema sebi. Niko nije savršen, te ne očekujte to ni od sebe, ali težite uvek da budete bolji, pre svega iznutra. Ako promenite neku svoju lošu naviku i okrenete novi list to će vam doneti sreću isto koliko i prihvatanje nekog nedostatka na koji možda ne možete da utičete.

Posvetite se nečemu

Veoma je važno da imate neku aktivnost van svakodnevne rutine koja će vas ispuniti lepim osećanjima i inspirisati na nove poduhvate. To može biti bilo šta. Odlazak u pozorište, sport, slušanje muzike, pevanje, razgovori sa prijateljima, razni hobiji, volontiranje ili bilo šta slično. Nešto što će vam pružiti drugačiju vizuru svakodnevnog života i dati vam prostora da budete kreativni bez određenog cilja. Jedini cilj je da vi uživate i lepo se osećate.

Identifikujte svoje sposobnosti

Niko nije i ne može biti dobar u svemu. Identifikujte svoje sposobnosti i talente i radite na tome da ih razvijate. Trudite se i da saznate do čega vam je najviše stalo i šta vas najviše ispunjava. Ako niste sigurni šta je to, pitajte svoje najbliže kako vas oni vide i šta smatraju vašim veštinama i talentima koji će vam pomoći da odaberete bolji posao, hobi ili promenu karijere.

Slika 2 Posveti se svojim talentima Sreća je u jednostavnim stvarima

Posveti se svojim talentima

Nađite svoj kutak

Neophodno je da imate svoje mesto za beg od svega i svih. Odvojte vreme za razgovor sa sobom, za razmišljanje i opuštanje. Neka to bude vaše mesto da povratite snagu kad sve krene naopako i kad ste bezvoljni i umorni.

Ne robujte velikim snovima

Do velikih ciljeva i snova ne stiže se tako lako. Možda i nikada. Važno je da se vi neprestano trudite, a putevi će vam se sami otvarati. Snovi koje vi jurite možda nisu namenjeni vama, i vremenom će ih zameniti drugi snovi i druge ambicije. Važno je da ih uvek imate i da osećate potrebu da nešto postižete. Zato ne robujte velikim snovima. Svakog dana uradite nešto malo, ali uradite. Sve što uradite kako treba i kako ste zamislili učiniće vaš dan lepšim. Kad-tad, stići ćete do nekog cilja.

Rasteretite svoj prostor

Pogledajte dobro svoju sobu, svoj stan, kancelariju ili prostor u kojem najviše boravite. Imate li previše stvari svuda? Da li volite sve te stvari? Bacite se u akciju. Na vidnim mestima ostavite isključivo stvari koje mnogo volite i koje vam znače. Ove druge odložite i rasteretite svoj prostor. Verovali ili ne, lakše ćete disati i biti srećniji.

Slika 3 Neka vam prostor bude sređen i šaren Sreća je u jednostavnim stvarima

Neka vam prostor bude uredan i šaren

Izvori fotografija: marcandangel.com, farm9.staticflickr.com, nlfworshipcenter.com, freshome.com


Maša Lopičić je diplomirani filolog i novinar. Ljubitelj knjiga, filmova, pasa i visečasovnog kafenisanja s prijateljima. Vizionar i večiti borac protiv vetrenjača i nepravde.

Comments