Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Promocija novih destinacija: Avio-karte počev od 99 evra

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

Tri saveta za postojani tečni puder

Valentine’s Day what?! Mesto na kojem ćeš se odlično provesti sa svojim drugaricama, *onog* dana u februaru!

Velikan viktorijanskog doba engleske književnosti, tvorac Olivera Tvista (Oliver Twist) i Dejvida Koperfilda (David Copperfield), rodio se pre tačno 200 godina na današnji dan. Jedan od najpoznatijih realista XIX veka, Čarls Dikens (Charles Dickens).

mladi Srećan rođendan, Charles Dickens!

Dikens na početku karijere

Bila je hladna engleska zima, 7. februar 1812. godine, kada se u Portsmutu, u Hempširu, rodio dečak po imenu Čarls. Srećno detinjstvo proveo je u mnogobrojnoj porodici okružen ljubavlju. Kada je napunio 10 godina seli se sa porodicom u London, gde se situacija znatno pogoršava. Naime, oca zatvaraju zbog prevelikog duga, a Čarls napušta školu i počinje da radi u fabrici obuće. Svakodnevno boravi u užasnim uslovima, očajan je i usamljen, a u mislima mu je samo to da je njegovom životu kraj. Nedugo pošto je otac pušten iz zatvora, dečaka odvode u sirotište.

Ovaj period ostavlja duboki trag na njegovoj ličnosti i on ga prenosi na papir stvorivši dva najpoznatija dela “Dejvid Koperfild” i “Velika očekivanja”. Rano je završio stenografski zanat i počeo da radi u advokatskoj kancelariji, a uporedo sa tim i kao reporter. Brzo napreduje do novinara, a objavljivanjem “Pikvikovog kluba” slava mu je bila zagarantovana. Devet godina kasnije postao je jedan od najpoznatijih pisaca na svetu.

Radio je kao posednut i pisao plašeći se siromaštva, odazivao se svim pozivima i stvarao najslavnija dela: “Oliver Tvist”, “Božićna pesma”, “Mala Dorit”, “Velika očekivanja”, “Priča o dva grada”, “Dejvid Koperfild”. Poštovaoci lika i dela Čarlsa Dikensa znaju da su svi njegovi romani životne priče bez ulepšavanja, prepune preokreta i surove istine. Likovi su mu izloženi neprekidnim preprekama i iskušenjima. Kroz ozbiljan ton prožeto je mnogo crnog humora i sarkazma. Na neki način, svako njegovo delo predstavlja deo teškog detinjstva u sumornom Londonu.

Sam Dikens je za najbolje delo smatrao “Dejvida Koperfilda”, roman koji sadrži mnogo autobiografskih elemenata. A o tome koliko je njegov rad bio popularan, govori u prilog i to da se ova dela, od prvog objavljivanja, stalno doštampavaju.

dickensstari Srećan rođendan, Charles Dickens!

Pisac u doba najveće popularnosti

Uživao je u bogatstvu, u mogućnosti da nosi skupocenu odeću, živi u ogromnoj kući i putuje po Evropi. Zbog opsesivne potrebe za uspehom i radom, morao je da pravi predahe u pisanju. Kritičari smatraju da je bio na ivici ludila.

Paralelno sa književnim radom, borio se za prava potlačenih i siromašnih. S druge strane, u privatnom životu je bio neka vrsta moralne nakaze. Strancima je pomagao i bodrio ih, a prema najbližima bio okrutan i surov.

U ranim dvadesetim oženio je četiri godine mlađu Ketrin Hogart (Catherine Hogarth), sa čijim je ocem sarađivao. Narednih godina, dobili su desetoro dece, ali Čarls nikada nije bio potpuno zadovoljan izborom. Može se reći da je i nije preterano voleo, stalno se žalio na njen izgled. Situacija se dodatno pogoršala kada je u kuću doveo mladu svastiku Džordžinu Hogart (Georgina Hogarth), za koju mnogi smatraju da mu je bila ljubavnica.

catherinedickensyound Srećan rođendan, Charles Dickens!

Ketrin, iako zakonita supruga, nikada nije uspela da osvoji Čarlsovo srce

Strast prema devojkama nije mogao da prikrije, pa je na jednom od putovanja u Mančester, Dikens kao četrdesetpetogodišnjak upoznao mladu glumicu Elen Neli Ternan (Ellen Nelly Ternan), koja je tada imala tek 18 godina. Započeo je aferu sa Neli i izazvao buru u javnosti. Povredio je suprugu i njena osećanja, počeo da vodi dvostruki život, da bi je na kraju potpuno napustio.

dikensineli Srećan rođendan, Charles Dickens!

Neli i Čarls, velika ljubav je trajala sve do piščeve smrti

Čak i posle dva veka o njemu ne prestaju da pišu, govore, snimaju. Najavljene su nove biografije, ekranizacije, a većina nas zna za odlična ostvarenja, poput onog iz 1998. godine “Velika očekivanja” (Great Expectations) u kome su glave uloge poneli Itan Houk (Ethan Hawke) i Gvinet Paltrou (Gwyneth Paltrow).

“Oliver Tvist” nam je pravio društvo u detinjstvu ukazajući nam na teškoće sa kojima su se suočavali naši vršnjaci u sumornom Londonu 19. veka, u “Priči o dva grada” učili smo se ljubavi, odanosti i prijateljstvu, a “Dejvid Koperfild” nas je naučio nadanju, verovanju u ljubav i u činjenicu da negde tamo postoji neko ko baš nas čeka.

U znak obeležavanja dva veka od njegovog rođenja britanska kovnica je napravila novu kovanicu koja predstavlja lik Čarlsa sačinjen od naslova njegovih najpoznatijih dela. Novčić je namenjen kolekcionarima, a portret je delo umetnika Metjua Denta (Matthew Dent), koji je bio inspirisan bistom književnika koja se nalazi u muzeju Čarlsa Dikensa u Londonu. Ispunio ga je rečima iz naslova Dikensovih romana “Dejvid Koperfild” i “Božićna pesma”, a po ivici novčića ispisana je parola “Something will turn up” (Nešto će već da iskrsne), koju je često ponavljao lik Vilkins Mikober (Wilkins Micawber) iz najpoznatijeg Dikensovog dela “Dejvid Koperfild”.

novcic Srećan rođendan, Charles Dickens!

Novčić sačinjen od naslova Čarlsovih najpoznatijih dela

Neumerenost u alkoholu i duvanu koštala ga je života, pa je u 58. godini doživeo moždani udar i umro, 9. juna 1870. godine. U vreme smrti pored njega su bile ljubavnica Neli i svastika Džordžina. Sahranjen je u Vestminsterskoj opatiji, a prema sopstvenoj želji koju je izrazio u testamentu, nisu mu napravili spomenik, i tako je ostalo do dana današnjeg.

Poslednje reči, koje je u nekrologu objavio “The Times”, bile su namenjene svim njegovim naslednicima i glasile su:

“Budite prirodni, moja deco. Samo pisac koji je prirodan ispunjava sva pravila umetnosti.”


Lola Radosavljević – bavi se jezikom, književnost nosi u srcu, a osmeh na licu. Hrabro ide kroz život, čuva večito dete u sebi, ruku pod ruku sa Mikom i njegovom parolom “Dok drugi objašnjavaju život, ti mahni rukom i odživi ga!”

Editors choice