5 korisnih saveta kako da ti menstruacija ne upropasti letovanje

*GIVEAWAY* Proizvodi za negu kože koji su ti neophodni ovog leta

Otkrivamo: Kako da imaš jaku, blistavu i dugu KOSU?

Belgrade Notes: Novo cool mesto za tvoje letnje uživanje skriveno među krovovima grada

Letnji beauty trend: Kako da postigneš puniji i smeliji izgled obrva koje izgledaju prirodno

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Made for a Goddess: Kako da svoju kožu učiniš nežnom i glatkom (ADVERTORIJAL)

5 koraka kako da ovog leta imaš svilenkastu kožu i budeš ženstvena poput boginje

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Srećan rođendan, Rainer Maria Rilke!

Srećan rođendan, Rainer Maria Rilke!

Rajner Marija Rilke (Rainer Maria Rilke) rođen je 4. decembra 1975. godine u Pragu. Bio je jedino dete roditelja koji nisu imali srećan brak. Samim tim, ni njegovo detinjstvo nije bilo bezbrižno. Roditelji su ga poslali u vojnu školu sa željom da postane oficir, iako se Rilke protivio. Pomogao mu je ujak, koji je primetio da je Rajner nadareno dete, i poslao ga je u nemačku školu. Čak i pre nego što je zavrsio sa obrazovanjem, znao je da će se baviti pisanjem. Prva zbirka pesama koju je objavio bila je “Život i pesme” (Leben und Lieder).

Slika 283 Srećan rođendan, Rainer Maria Rilke!

“Ja volim svoga bića polutminu što daje mojim čulima dubinu.”

Godine 1897. odlazi u Rusiju gde upoznaje Tolstoja koji je imao snažan uticaj na njegovo stvaralaštvo. Tada je objavio još jedno delo “Priče Boga i drugih” (Das Buch vom lieben Gott und anderes). Tokom života stvorio je još mnogo proznih dela i poezije. Najpoznatiji su “Knjiga slika” (Das Buch der Bilder), “Rekvijem” (Requiem), “Život device Marije” (Das Marienleben), “Pisma mladom pesniku” (Letters to a Young Poet) “Soneti Orfeju” (Sonnets to Orpheus) i mnoge druge.

Bio je pisac klasične moderne u kojoj je bio važan koncept umetničke avangarde. Ovaj pokret obuhvatao je pravce nadrealizam, dadaizam, ekspresonizam i futurizam. Rilkeova lirika je morbidna i setna, puna sumračnih i samrtničkih motiva. Izražava doba na prelomu svetova između Istoka i Zapada i mešavina je slovenskog i germanskog. Prevodio je sa francuskog, engleskog i italijanskog jezika.

Tokom boravka u Rusiji upoznao je i oženio Klaru Vesthof (Clara Westhof), ali mu to nije donelo mir i spokoj. Brak se ubrzo završio i nastavio je da putuje po svetu, u Italiju, Španiju i Egipat. Pariz je uvek držao kao geografski centar svog života, jer je dok je boravio u njemu počeo da razvija stil lirske poezije. Inspirisala ga je vizuelna umetnost.

Slika 365 Srećan rođendan, Rainer Maria Rilke!

“Brinem, a dom je na dnu moga srca. Čuvam se, a u meni straža bdi.”

Kada se došao kraj ratu, Rilke je bio prinuđen da napusti Francusku i živeo je u Minhenu. Godine 1919. odlazi u Švajcarsku, gde provodi poslednje godine života. Umro je 1926. godine od leukemije. U vreme smrti divili su mu se mnogi evropski umetnici, ali je bio skoro potpuno nepoznat široj publici. Njegovo stvaralaštvo je postalo cenjenije posle smrti i od tada se na njega gleda kao na “majstora stiha”.

Stvaralaštvo Rilkea smatramo značajnim i nezaobilaznim prilikom tumačenja simbolizma. Iako nije bio cenjen umetnik tokom života, on i dalje živi kroz dela koja je iznedrio.

Srećan rođendan, Rilke!

Izvori fotografija: elitismstyle.com, nndb.com, tumblr.com


Jelisaveta Popov je studentkinja Fakulteta političkih nauka. Obožava da putuje. Želela bi da zna sve jezike sveta, a najviše voli francuski jezik. Ne moze da zamisli nijedan dan bez humora, muzike i voljenih osoba.

Editors choice