4 stvari koje treba da uradiš za svoju kožu kada imaš 35+

Shaped by passion: Kako da postaneš najbolja u onome što radiš

Ove patike nose apsolutno sve trendseterke!

Otkrivamo: Gde u Beogradu otići na (odlične) kolače?

#WokeUpLikeThis: Kako da tvoja koža BLISTA ceo dan! (Beauty advertorial)

Znamo, menstruacija nije zabavna, ali evo kako da olakšaš sebi “one dane”!

Gde na večeru: Ovaj restoran nudi pravo uživanje za tvoja nepca!

Suva, masna, dehidrirana ili osetljiva koža? Ovo će biti tvoj novi najbolji #SKINCARE prijatelj!

Šta žene u tridesetim rade bolje od žena u dvadesetim?

Zašto na Instagramu svi govore o ovom beauty proizvodu?!

Rajner Marija Rilke (Rainer Maria Rilke) rođen je 4. decembra 1975. godine u Pragu. Bio je jedino dete roditelja koji nisu imali srećan brak. Samim tim, ni njegovo detinjstvo nije bilo bezbrižno. Roditelji su ga poslali u vojnu školu sa željom da postane oficir, iako se Rilke protivio. Pomogao mu je ujak, koji je primetio da je Rajner nadareno dete, i poslao ga je u nemačku školu. Čak i pre nego što je zavrsio sa obrazovanjem, znao je da će se baviti pisanjem. Prva zbirka pesama koju je objavio bila je “Život i pesme” (Leben und Lieder).

Slika 283 Srećan rođendan, Rainer Maria Rilke!

“Ja volim svoga bića polutminu što daje mojim čulima dubinu.”

Godine 1897. odlazi u Rusiju gde upoznaje Tolstoja koji je imao snažan uticaj na njegovo stvaralaštvo. Tada je objavio još jedno delo “Priče Boga i drugih” (Das Buch vom lieben Gott und anderes). Tokom života stvorio je još mnogo proznih dela i poezije. Najpoznatiji su “Knjiga slika” (Das Buch der Bilder), “Rekvijem” (Requiem), “Život device Marije” (Das Marienleben), “Pisma mladom pesniku” (Letters to a Young Poet) “Soneti Orfeju” (Sonnets to Orpheus) i mnoge druge.

Bio je pisac klasične moderne u kojoj je bio važan koncept umetničke avangarde. Ovaj pokret obuhvatao je pravce nadrealizam, dadaizam, ekspresonizam i futurizam. Rilkeova lirika je morbidna i setna, puna sumračnih i samrtničkih motiva. Izražava doba na prelomu svetova između Istoka i Zapada i mešavina je slovenskog i germanskog. Prevodio je sa francuskog, engleskog i italijanskog jezika.

Tokom boravka u Rusiji upoznao je i oženio Klaru Vesthof (Clara Westhof), ali mu to nije donelo mir i spokoj. Brak se ubrzo završio i nastavio je da putuje po svetu, u Italiju, Španiju i Egipat. Pariz je uvek držao kao geografski centar svog života, jer je dok je boravio u njemu počeo da razvija stil lirske poezije. Inspirisala ga je vizuelna umetnost.

Slika 365 Srećan rođendan, Rainer Maria Rilke!

“Brinem, a dom je na dnu moga srca. Čuvam se, a u meni straža bdi.”

Kada se došao kraj ratu, Rilke je bio prinuđen da napusti Francusku i živeo je u Minhenu. Godine 1919. odlazi u Švajcarsku, gde provodi poslednje godine života. Umro je 1926. godine od leukemije. U vreme smrti divili su mu se mnogi evropski umetnici, ali je bio skoro potpuno nepoznat široj publici. Njegovo stvaralaštvo je postalo cenjenije posle smrti i od tada se na njega gleda kao na “majstora stiha”.

Stvaralaštvo Rilkea smatramo značajnim i nezaobilaznim prilikom tumačenja simbolizma. Iako nije bio cenjen umetnik tokom života, on i dalje živi kroz dela koja je iznedrio.

Srećan rođendan, Rilke!

Izvori fotografija: elitismstyle.com, nndb.com, tumblr.com


Jelisaveta Popov je studentkinja Fakulteta političkih nauka. Obožava da putuje. Želela bi da zna sve jezike sveta, a najviše voli francuski jezik. Ne moze da zamisli nijedan dan bez humora, muzike i voljenih osoba.

Editors choice