Prethodne tekstove iz serijala “Srećan rođendan” možete pročitati ovde.

Ser Artur Konan Dojl (Sir Arthur Conan Doyle) rođen je 22. maja 1859. godine. Na spomen njegovog imena ljudi se odmah sete avantura Šerloka Holmsa (Sherlock Holmes) i doktora Votsona (Watson). Međutim, Dojl nije samo to pisao i radio.

Rođen je u Edinburgu od roditelja Iraca koji su emigrirali u Škotsku. Studirao je medicinu u Edinburgu. Nakon studija postao je brodski lekar i otplovio na zapadnoafričku obalu, a 1882. započeo je privatnu praksu u Plimutu. Doktorirao je 1885. godine. Njegova praksa je bila neuspešna, a čekajući pacijente pisao je knjige. Prvo delo mu je izašlo u časopisu “Chambers’s Edinburgh Journal”, pre svoje dvadesete godine.

Ozbiljnije se posvetio književnosti nedugo nakon preseljenja u odmaralište Sautsi. Prvo značajnije delo mu je bilo “Skica u grimizu” koje je izašlo u časopisu “Beeton’s Christmas Annual” 1887. i u kojem se prvi put pojavljuje Šerlok Holms, stvoren prema profesoru Jozefu Belu (Jozef Bel). Zanimljivo je da je Radjard Kipling (Rudyard Kipling) čestitajući Dojlu na uspehu upitao: “Je li to moj stari prijatelj, Dr Džo?”

Za života u  Sautsiju pomogao je pri osnivanju FK Portsmuta i nastupao kao njihov prvi golman.

Godine 1885. oženio je Luizu Hokins (Louisa Hawkins), koja je bolovala od tuberkuloze i na kraju preminula 1906. Godine 1907. njegova druga žena postala je Džin Leki (Jean Leckie) u koju se zaljubio 1897. i s njom održavao platonsku vezu zbog vernosti prvoj ženi. Dojl je imao petoro dece, dvoje s prvom suprugom i troje s drugom.

Slika 1 Dojl Srećan rođendan, Sir Arthur Conan Doyle!

Jedan od svestranijih pisaca kojeg istorija pamti

Godine 1890. proučavao je oftalmologiju u Beču, a 1891. preselio se u London gde je imao praksu kao oftalmolog. To mu je dalo više vremena za pisanje, a u novembru 1891. pisao je majci: “Mislim kako bi bilo dobro ubiti Holmsa…i završiti s njim zauvek. Odvlači mi misli od važnijih stvari”.

To je i učinio u decembru 1893. u delu “Poslednji problem” opisavši borbu Holmsa s najvećim neprijateljem, profesorom Morijartijem (Professor Moriarty), u kojoj su obojica poginuli u padu s vodopada. Nakon protesta čitalaca oživeo ga je u delu “Avantura prazne kuće” s objašnjenjem da je samo Morijarti preminuo, a Holms je iscenirao smrt kako bi se obračunao sa drugim neprijateljima. Šerlok Holms se pojavio u još 56 kratkih priča i u četiri Dojlova romana, te u romanima drugih autora.

Šerlok Holms je privatni detektiv koji se pojavljuje kao glavni lik u nizu književnih dela britanskog pisca. Holms je čuven po rešavanju slučajeva pažljivim posmatranjem i logičkim zaključivanjem, te se često bavi problemima koji su za druge detektive preteški.

Šerlok Holms spada u književne likove s najvećim brojem adaptacija za druge medije. Ginisova knjiga rekorda Holmsa već godinama svrstava u rekordere po broju adaptacija – igralo ga je preko sedamdeset glumaca u više od 200 filmova i serija.

Nakon Burskog rata u Južnoafričkoj Republici i međunarodnih optužbi protiv Velike Britanije zbog počinjenih okrutnosti, Dojl je napisao pamflet “Rat u Južnoj Africi”, preveden na mnoge svetske jezike, u kojem je opravdavao ponašanje Britanaca u ratu. Dojl je verovao da mu je baš taj pamflet doneo titulu Sera i mesto zamenika predstavnika krune u Sariju.

U kasnim godinama, Dojl se vezao za spiritualizam i napisao je roman s likom profesora Čelendžera (Professor Challenger) pod imenom “Zemlja magle”.

Dojl je jedno vreme bio prijatelj Harija Hudinija (Harry Houdini), velikog protivnika spiritualističkog pokreta. Mislio je da i Hudini ima natprirodne moći, a to je pokazao u delu “Ivica nemogućeg”. Hudini nije uspeo da uveri Dojla da su to samo čarobnjački trikovi, pa je prijateljstvo prekinuto.

Dojl je sahranjen 7. jula 1930. godine u dvorištu crkve u Minstidu u Njuforestu, Hempšir, Engleska.


Marina Marinković ne može da zamisli dan bez smeha, muzike, sarkazma i prijatelja. Voli Španiju, modu, mamu, poeziju i prozu, dobru organizaciju i Vlada Georgieva. Planira da se bavi novinarstvom kad poraste.

Comments