Nama vrlo drage, iako ponekad zastrašujuće, Vodolije su po prirodi vrlo ljubazne i mirne, a onda izgovore nešto što će vas u najmanju ruku ostaviti prikucane za stolicu otvorenih usta i iskolačenih očiju, dok će rumenilo da vam obliva obraze. Analiziraće svaku vašu rečenicu, trudiće se poslednjim atomima snage da odgonetnu vaš problem i nađu lek za vaše muke. Osetićete se posebnima, a onda će Vodolija da pokaže podjednako zanimanje za nepoznatog čoveka na uglu ulice.

prva slika4 Srećan rođendan: Vodolije

Promenio je svet, upisao se u večnost, uživao je u pravljenju skandala. Bio je Vodolija, a ime mu je Mocart

S druge strane, ukoliko uspete da se nešto precizno dogovorite sa njima budite sigurni da će to ispuniti, ukoliko ih neko ne kidnapuje u međuvremenu, što je vrlo moguće, jer za ime svega, oni su Vodolije i SVE je moguće (budite sigurni da ste precizirali dogovor, govorim iz ličnog iskustva. Jednom sam čekala pripadnika ovog znaka tip-top sređena ispred pozorišta. Sama. Mislio je da je predstava sledećeg meseca).

druga slika2 Srećan rođendan: Vodolije

Osvojio je muzičku scenu, probija se u Holivudu, pa što ne bi kupio i deo My Space-a? Vodolija Džastin Timberlejk polako osvaja svet

Svu ovu odsutnost morate istog trenutka da im oprostite. “Onako kako Vodolija misli, svet će misliti za pedeset godina”, a za tih pedeset godina vi ćete da se hvalite da je upravo vaš najbolji prijatelj promenio svet (i zanemarićete činjenicu da vam je štikle zauvek uništila ona prokleta kiša iz vedra neba dok ste ga čekali). Eduar Mane (Édouard Manet) je bio prvi koji se usudio da naslika običnu, golu ženu koja besramno i izazivački posmatra publiku. Ovim, po shvatanjima mnogih ondašnjih žitelja Pariza, “beskrupuloznim i skandaloznim” činom, Mane je prokrčio put impresionistima. Iako su ga proglasili bogom i molili da učestvuje na njihovim izložbama, Eduar ih je svaki put odbio. Vodolije su slobodne i ne vezuju se ni za šta, to morate prihvatiti na samom početku.

treca slika3 Srećan rođendan: Vodolije

Bob Marli je pesmama stvarao, ako ne svet, ono bar svest mnogih

Kada smo već pri 19. veku, u Pariz je krajem ovog stoleća doputovala Vodolija koja će biti glavni propagator i mecena moderne umetnosti. U pitanju je Gertruda Stajn (Gertrude Stein), Amerikanka kojoj ništa nije bilo neobično u zelenoj liniji posred lica “Godpođe Matis”. Bila je jedina kojoj je to bilo savršeno normalno i možda jedino razumljivo delo na čitavoj izložbi. Morale su da prođu decenije pre no što su i drugi prihvatili ovo remek-delo.

cetvrta slika1 Srećan rođendan: Vodolije

Umetnica, pevačica, poklonik avangarde, zastupnik mira, udovica Džona Lenona, Joko Ono je samo jedna u nizu poznatih Vodolija

Filozofija Vodolija je poprilično jednostavna: svet je sklop pojedinaca od kojih je svako odgovoran za sebe samog, nadahnuće je svuda u vazduhu, život je previše zanimljiv da bi se zadržavali predugo na jednoj tački, a povrh svega, niko nikada neće biti dovoljno interesantan da nadmaši kreativnost Vodolija. Skromnost im nije najjača strana. Ne rade oni to namerno, Uran, njihov zaštitnik, kriv je za sve. Uprkos ovome, vi ćete im se uvek vraćati. Vodolije takođe obožavaju da vam postavljaju pitanja, ponekad vrlo neposredna i neočekivana. Zato i ne čudi što je pisac Anton Čehov (Анто́н Па́влович Че́хов), istaknuti predstavnik ovog znaka, izjavio da je na umetniku da postavlja pitanja, ne da odgovara.

peta slika1 Srećan rođendan: Vodolije

Da li vas zaista čudi da je najpoznatija "Draga saveta", Opra Vodolija?

Pripadnici ovog znaka se nikada neće dotaći oružja da bi posejali ideje međ’ podanike, to će prepustiti Ovnovima, Lavovima, Škorpijama i Strelčevima. Ipak, neće ustuknuti ni milimetar pri ostvarivanju ciljeva, makar to značilo da idu protiv celog sveta (doslovno). Pratiće nit zamisli pa čak i da oko njih padaju bombe. Savršeni primer su svakako dva poznata predsednika, Abraham Linkoln (Abraham Lincoln) i Frenklin Ruzvelt (Franklin Roosevelt) koji su uprkos svim nerazumevanjima i pobunama uspeli da sprovedu reforme.

sesta slika Srećan rođendan: Vodolije

Verovatno najpoznatiji i najuspešniji košarkaš Majkl Džordan smatra da je neuspeh zaslužan za njegov uspeh. Svaka prepreka je nebitna u ostvarivanju cilja

Sasvim je razumljivo što se ponekada u odnosu sa Vodolijom osećate kao Alisa u zemlji čuda gde se neočekivani svetovi kriju u svakom žbunu. Ipak je Vodolija, Luis Kerol (Lewis Carroll) bio taj koji je vodio Alisu kroz ovaj začarani svet.

sedma slika Srećan rođendan: Vodolije

Dva sata pre udesa, Vodolija Džejms Din, dobio je kaznu za prekoračenje brzine. Nažalost, to ga nije zaustavilo

Ukoliko steknete pravog prijatelja u Vodoliji, budite sigurni da će vam biti zauvek verni zaštitnici. Ne menjaju mišljenje tako lako. Da, jesu u stanju da imaju revolucionarne ideje i da menjaju svet, ali kada jednom steknu predstavu o nečemu, moraćete mukotrpno da radite na tome da ih poljuljate. Setite se da Vodolije sve analiziraju. U stanju su da i dugu raščlane na sitna crevca, da je logički razlože i da ostanu pri tome da se ćup sa zlatom krije na njihovom kraju. Isto tako, saslušaće šta se o vama govorka, iz čiste radoznalosti, a zatim će glasine odbaciti uz gnušanje. Možda je zato Eva Braun (Eva Braun) ostala verna Hitleru do kraja života.

osma slika Srećan rođendan: Vodolije

Joga i boks u isto vreme verovatno mogu da smire samo Džona Travoltu. Tajanstveni su putevi Vodolija

Teško je pisati o Vodolijama. Uvek su u pokretu, a i da nisu, nemoguće je da prodrete u njihovu suštinu. Ako mislite da ste ih provalili, budite sigurni da ste tek na pola puta. Još teže je pisati i nabrajati poznate Vodolije, jer preko 70% ljudi iz aleje velikana čine oni kojima je ovo ili sunčev znak ili ascedent. Neke od istaknutih predstavnika ovog znaka možete pronaći u galeriji. Ostalo je još samo da poželimo srećan rođendan našim dragim, promenljivim, neuhvatljivim, genijalnim, zamišljenim, inventivnim… inspirativnim i nepredvidivim Vodlijama. Budite blagi prema nama, trudimo se da vam pomognemo da povedete svet ka boljoj budućnosti. Primetite nas, za ime svega!


Tamara Biljman je individua čiji je život potraga. Potraga za savršenstvom koje se krije u umetnosti, jer jedino je umetnost zaista veća od života, zar ne? Samo ona može da zaustavi vreme. Ne podnosim nikakva ograničenja i stoga sam kao moto prisvojila rečenicu Tristana Care: ’’Jedini prihvatljivi sistem je taj da se sistematski ne sledi nijedan sistem.’’

Comments