Hot topics

Da li si znala: Simptomi nedostatka magnezijuma i zašto ne bi trebalo da ih ignorišeš

Moja rođendanska želja ili kako sam uspela da dobijem više vremena za sebe i svoju porodicu

TREND ALERT: #musthave patike za novu sezonu

Zabavne stvari koje moraš da uradiš ove jeseni!

Rick Owens – Iggy Pop modnog dizajna

Nema potrebe da čekaš Novu godinu: 4 razloga zbog kojih je bolje doneti jesenje odluke

SS20 Favourite: Punđa koja je obeležila #streetstyle izdanja tokom nedelja mode

Modna retrospektiva: Priče koje se kriju iza svake Dior Couture kolekcije Johna Galliana

Novi minimal: Umeće dekorisanja enterijera po ugledu na poznate influensere

10 najboljih poslovnih saveta za milenijalce

1/2

Dobro, teško da ćeš se slučajno zateći u Kopenhagenu, ali evo zašto bi trebalo da se nađe na tvom spisku evropskih gradova koje vredi obići – dizajn i arhitektura, neobična hrana, danski centar podrške održivosti u oblasti mode. Evo nekih smernica za šetnju kroz Kopenhagen.

Apolo bar

Ovde se nećete “razvaliti od klope” ali se možete provesti vrlo otmeno, zdravo i naravno, održivo. U dvorištu danske barokne palate iz 17. veka (na istoj adresi nalazi se i muzej savremene umetnosti Kraljevske danske likovne akademije), na kanalu Nihavn posetioci piju i plešu, a za doručak se služi najbolji avokado na tostu u gradu i sok od ceđene pomorandže.

Špageterija

Ne morate ići u Italiju da biste jeli najbolje špagete – u Kopenhagenu se nalazi velika otvorena kuhinja Aperol Spritz koja na meniju ima najbolja italijanska jela (uz koja ćete slušati popularne plejliste iz devedesetih).

Conditori La Glace

To je najstarija poslastičarnica u Kopenhagenu, sa pastelno ružičastim zidovima, zelenim mermernim površinama i služi čuvenu tortu “princeza Thira” (ona je bila danska princeza, udata za vojvodu od Cumberlanda, kada je poslastičarnica otvorena 1870. godine), koja ima ukus ruma, čokolade i narandže, a možete dobiti i ekstra porciju krema.

Pekara Lille

U industrijskom centru Refshaleøen-a nalazi se pekara u kojoj se snabdeva lokalno stanovništvo – tamo se možete pretplatiti na domaći hleb (jedan od najukusnijih koji se mogu naći u gradu), a tu se služi i doručak i dobra jaka kafa.

La Banchina

Idealno mesto na kome ćete se opustiti po letnjoj vrućini, La Banchina je restoran i vinski bar, sa saunom (tu, u samom restoranu) i pristupom otvorenom kanalu za plivanje. Možete da sedite na ivici kanala i brčkate noge, dok pijuckate biodinamičko vino i konzumirate lokalnu hranu. Inače, Kopenhagen ima najčistiju vodu u kanalima na svetu, tako da, teoretski, možete plivati po celom gradu.

Editors choice