Mnoge izazove morate nekako da savladate na poslovnom polju – ali ako ste introvertna osoba, suočavate se sa izazovima koje drugi uopšte i ne primećuju i ne predstavljaju vam nikakvu prepreku. 

Recimo, šalteri ili veliki, otvoreni kancelarijski prostori u uslužnim centrima, velikim preduzećima – to je naizgled svetao prizor, visokih vibracija, ali za vas je bolja mračna kancelarija veličine špajza, nego da vas samo sto i providan paravan dele od ostalih zaposlenih i brojnih klijenata koji se stalno smenjuju. Nedostatak privatnosti, odnosno osećaj da ste izloženi, za vas je izvor svakodnevnog stresa, sa kojim morate da se izborite, dok drugi nemaju nikakav problem sa tim. I to je samo jedan primer neprijatnosti sa kojima se suočavate na poslovnom planu, a ovo su smernice o tome šta možete da učinite da se osećate bolje i lakše izlazite na kraj sa specifičnim izazovima. 

Radite na prihvatanju sebe

Pre nego što preduzmete neke korake za poboljšanja na polju karijere, potrebno je da procenite sebe i odredite gde se nalazite. Ne možete promeniti svoju prirodu, ali možete prihvatiti sebe. Sa vama je sve u redu, vi ste to što jeste, a da je to dobro i pozitivno, dokazuje činjenica da ste dospeli tu gde ste i da želite i dalje da napredujete i da se razvijate. Niste vi uspeli uprkos svojoj introvertnosti, već zahvaljujući njoj. Omogućila vam je duboke  uvide, visok stepen osetljivosti i bolju povezanost sa sobom. Zato nastavite u tom pravcu i pronađite šta je ono što vam treba da biste se na poslu osećali prijatnije i radili opuštenije. 

Pravite samostalne pauze 

Uzmite nekoliko manjih pauza, tokom kojih ćete biti sami. Ručajte sami, prošetajte do obližnjeg parka, ili makar jedan krug oko bloka, idite stepenicama, umesto da se vozite liftom. U kuhinji ili kafeteriji čitajte knjigu – nemate obavezu da sa bilo kim komunicirate za vreme pauze, ne morate ćaskati i razmenjivati besmislene fraze ni sa kim. Ostatak vremena, posvetite se poslu, a nivo neophodne komunikacije održavajte ljubazno, direktno i jasno. Pauze su vam potrebne da biste se osvežili i nadoknadili energiju tokom napornog radnog dana. Ako posao dozvoljava, možete koristiti slušalice (da biste slušali muziku koja vas opušta, ili da biste sebi obezbedili tišinu, da možete da se koncentrišete) – one su siguran znak drugima da ne želite da razgovarate. Obezbedite privatnost u svom ličnom prostoru, u svom umu, tako ćete se bolje fokusirati i biti produktivniji. 

Comments