Umrežite se na svoj način

Ne volite poslovne događaje umrežavanja i povezivanja? Nemojte ići. Ne treba vam gužva, nervoza i frustracija, nego profesionalna inspiracija i osveženje. Pronađite je na internetu, na određenim grupama na kojima se diskutuje i dele iskustva iz oblasti koje vas zanimaju. Povežite se sa nekim koga posebno cenite, a tu osobu – menadžera, preduzetnika, dizajnera, pisca – možete pozvati na piće. Jedan sat u ličnoj komunikaciji sa nekim kome se divite, pružiće vam mnogo više od pokušaja razgovora sa nepoznatim ljudima na mrežnim okupljanjima i seminarima. 

Pokažite da vam je stalo do kolektiva – na svoj način

Pošto izbegavate da se zadržavate posle posla sa kolegama, jer vam ne prijaju ni kokteli u kasno popodne, ni tračevi, ni grubi humor vaših kolega, učinite nešto posebno, na svoj način, čime ćete pokazati da vam je stalo, a da ne ugrozite potreban nivo svoje udobnosti. Donesite na posao u ponedeljak ujutru (kad su svi na minimumu radnog elana) doručak za sve – kiflice koje ste umesili prema bakinom receptu, po kamenčić iz svog dvorišta, umotan u papirić sa šaljivom porukom (kao u kolačićima sreće). Možete pokazati ljubaznost, bez kompromitovanja svojih introvertnih sklonosti. 

Napravite velike poteze 

Napravite sebi mesta za posao u bezbednom okruženju – u ovom trenutku, kada pandemija menja pristup poslovanju, mnogo toga se može obaviti od kuće. Dakle, ponesite posao kući i stvorite sebi opuštajuću radnu atmosferu. Imaćete više vremena za sebe, koje možete uložiti u dodatno obrazovanje i podizanje nivoa stručnosti u oblasti kojom se bavite, takođe putem nekog onlajn kursa. 

Iskoristite prednosti introspekcije

Dobri ste u tome, to je prednost introverta. Preispitajte se i pronađite ključne oblasti u kojima se vi ili vaš tim možete poboljšati. Provedite samostalne pauze i ručkove, razmišljajući o tome kojim kancelarijskim situacijama želite da se bavite, ili koji sledeći projekat želite da pokrenete. Pregovarajte sa pretpostavljenima o prostoru i vremenu koje vam je potrebno da biste bili produktivniji. Prihvatite svoju zatvorenost, ako se ne borite protiv nje, već aktivno sarađujete, ići će vam još bolje nego do sada. Naravno, ako zaključite da vas posao ograničava, potražite bolji posao, u kome će vaše sposobnosti doći do izražaja.  

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević 

 

 

 

Comments