Kako izgleda Ayurvedska masaža?

Na samom početku, biće potrebno odrediti tip vaše kože. Ako recimo imate suvu kožu, onda po shvatanju ove masaže, spadate u tip Vata Dosha. Dok, ako imate masniju kožu onda ste tip Kaphas. One od vas koje imaju kombinovanu kožu potpadaju pod tip Pitta. Ovaj korak je neophodan, kako bi se utvrdio najbolji oblik ove masaže, pogodan za vaše telo. Takođe, možda će vam na samom početku biti postavljana pitanja: da li vam je uobičajeno hladno ili vruće, da li vam koža tela puca… Kada je utvrđeno koji ste tip kože, pripremaju se ulja koja su predodređena za vašu vrstu kože. Krevet na kome ćete ležati, kao i ulja koja će biti korišćena na vašem telu se zagrevaju, a onda se nanose na svaki deo tela.

Prvo se ulje nežno nanosi na lice, masirajući ga. Naravno, ukoliko vam se tip kože lica razlikuje od kože tela, koristiće se druga ulja prilagođena koži lica. Masaža lica i tela, šta vam drugo treba za potpuni užitak?

Pokreti ruku koje ćete osetiti biće senzacionalni. Savršeno usklađeni kružni pokreti, sa pomalo jačim stiskanjem i pritiskanjem kože maksimalno će vas opustiti. Važno je istaći da i pokreti koji se praktikuju u masaži su predodređeni za vaš oblik tela. Na primer, nežni pokreti se koriste za tip Vata Dosha (suva koža), jači i dublji pokreti se koriste za tip Pitta (kombinovana koža), a još jači i dublji pokreti za tip Kapha (masna koža). Masažna koreografija će delovati kao talasi koji zapljuskuju vaše ruke i noge. Što više vaša koža upija ova bogata ulja tokom masaže, to će njen efekat biti bolji. Satima nakon ove masaže osećaćete se lagano i opušteno, dok će se ulja postepeno upijati i osvežavati vas.

Naslovna fotografija: instagram.com/weworewhat

Anja Dragović

Comments