Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Kupaći kostimi koje ćemo viđati svuda ovog leta

Kako da sprečiš bore koje nastaju kao posledica stresa?

Najbolji albumi u 2020. (do sada)

Ponekad je odustajanje od ljubavi čin ljubavi – prema sebi

Ljubavni horoskop za jun 2020.

Kako da sabotiraš sabotera u svojoj glavi

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Ideje za doručak po preporuci wellness eksperata

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Dalje, razgraničavajući stvari i stavljajući znak jednakosti između prevare i izdaje, dodajemo još jedan član ovoj jednačini, a to je laž. Prevara uključuje laganje – možda bismo podneli da partner želi nešto što mi ne možemo da mu pružimo, ali ne podnosimo da nas laže – a ako partner od nas svesno krije emotivne odnose sa drugom osobom, da nas ne bi povredio, on je duboko svestan da nas već laže i vara, iako u tim odnosima nije bilo seksa. “Konzumiranje” emotivnih odnosa samo stavlja tačku na i – emotivna prevara je dovoljno poražavajuća, uvredljiva i bolna, a ponekad je doživljavamo i kao krajnje licemernu. Jer, ako već osećaš nešto prema drugoj osobi, šta izvodiš? Zašto ne skupiš hrabrost i ne doneseš neke odluke – da budeš sa tom osobom, da razgovaraš sa partnerom o onome što se dešava, da izađeš iz postojećeg odnosa? Ali tu vrstu poštenja vrlo retko imamo i sami prema sebi, da bismo je zahtevali i očekivali od drugih. Obično, stvari eskaliraju, čaša se puni lagano, dok ne počne da preliva, obično, sa prevarom se suočavamo tek kad partner (koga smo uporno pokušavali da ne povredimo) posumnja i otkrije naš emotivni angažman i suoči nas sa našim licemerjem i sa svojim osećanjima – sa činjenicom da je povređen, iako smo baš to hteli da izbegnemo.

Ako se predate emotivnim odnosima, računajte na to da ćete biti povređeni – to je nemoguće izbeći u emotivnoj interakciji sa drugim ljudskim bićima. Ako pokušavate da nekog ne povredite – nemojte da radite ono što bi ga povredilo. Vrlo je prosto, kad se stvari razgraniče. Ako ste se upustili u emotivnu prevaru, partner će biti povređen, a verovatno i vi, a verovatno i osoba sa kojom se igrate – to je neodgovorno ponašanje i ima posledice.

Koliko god diskutabilne bile, ako se stvari postave kroz jednačinu, krajnje su proste. Prevara jednako izdaja, jednako laž, jednako razotkrivanje, jednako povređivanje.

View this post on Instagram

❤️

A post shared by kat irlin (@kat_in_nyc) on

Ako ne želite da povredite, ne radite ono što povređuje. Ako želite da radite ono što povređuje, jer vam je to važno, ispunjavajuće, donosi vam potvrdu koju nemate u vezi, daje vam samopouzdanje i uzbuđuje vas i važnije vam je od toga kako se partner oseća, onda se suočite sa partnerovim osećanjima. Ali, za takav postupak je potreban integritet, zrelost, svesnost i hrabrost. A toga izgleda toliko malo i retko imamo, da nam je lakše da raspravaljamo o emotivnoj prevari (i svakoj drugoj) sa pozicije povređenog koji to treba nekako da preživi (da oprosti, ili ne, i kako da se nosi sa svojim osećanjima u oba slučaja), nego sa pozicije osobe odgovorne za svoje ponašanje.

Da li vi emotivno varate svog partnera i zašto? To su pitanja koja treba da razmotrite, najpre sami sa sobom, a zatim i sa partnerom.

Naslovna fotografija: instagram.com/kat_in_nyc

Aleksina Đorđević

Editors choice