Univerzalni temelji emotivnog zdravlja (i prakse emotivnog wellness-a), jesu sigurnost, sklonište, hrana, san, fizičko kretanje i društvena povezanost. Na tim temeljima gradimo sve ostalo i trpimo sve dodatne uticaje, pa zato te osnove treba da osnažujemo u trenucima kada se osećamo poljuljano, nesigurno i nestabilno.

Unutrašnji posmatrač je zadužen za svesnost o osećanjima, za ispitivanje i registrovanje suptilnih unutrašnjih potresa i promena – da biste osnažili taj deo sebe, vodite dnevnik i zapisujte svoja osećanja i impresije. Tako ćete se osećati snažnije i sigurnije.

Okrenite se fizičkom – vaše telo je direktno povezano sa vašim emotivnim zdravljem. Posvetite se svom telu, držite ga u blagostanju i dobrobiti, gladite ga, čistite, hranite zdravo, obezbedite mu dovoljno sna i dovoljno fizičke aktivnosti, disanja svežeg vazduha, kretanja i mirovanja, akcije i opuštanja.

Ostanite povezani sa ljudima, ali ne upoređujte se sa njima. Društveni život u suštini znači osećaj pripadnosti nekoj ili nekim zajednicama. Imate kolektiv, prijatelje, porodicu. Imate širu društvenu zajednicu, kojoj možete doprineti humanitarnim aktivnostima. Imate proširenu internet – zajednicu, gde u raznim grupama ili sajtovima za upoznavanje možete upoznati osobe sličnih interesovanja, a svakako možete osnažiti svoje samopouzdanje, ostavljajući utisak na nekog novog. Pažljivo primenjujte ovaj recept – da ne upadnete u usamljeničku zamku društvenog života na društvenim mrežama.

Emotivna stablinost, dobrobit, zdravlje – wellness – jeste sveobuhvatno osvešćivanje, prihvatanje i uvažavanje svojih osećanja, svoje emotivne zbrke i haosa koji nas ponekad obuzimaju i sposobnost za nežnost i saosećanje prema sebi.

Naslovna fotografija: instagram.com/ratundalova

Brankica Milošević

Comments