Ako si fan wellness programa i neprestano skroluješ svoj Instagram feed, velike su šanse da si viđala brojeve od jedan do devet među objavama tvojih omiljenih influensera, a možda čak i broj pa slovo w” pa opet neki broj, koji obeležavaju Enneagram  znak za uticanje i nova vizit karta koju ste dobili i koja diže svest o self love. 

Enneagram brzo postaje omiljena nova tehnika za samootkrivanje među novim generacijama, a mi otkrivamo zašto.

Iznenađujuće, Enneagram nije baš toliko nova stvar, samo je sada postala mnogo popularnija. Njegovi koreni idu skroz iz teorija Pitagorine teoreme, a njegova popularnost danas se svodi na nekoliko stvari – jednostavnost njegovog formata (sastavljen je od devet tipova različitih ličnosti i osobina), ponašanja, strahova i ličnih želja.

“Enneagram je alat koji određuje našu ličnost veoma lako, tako što razbija paterne ljudskog ponašanja u devet tipova ličnosti. Svaki tip ima odrešenu motivaciju, sa određenim strahovima, levelima zdravlja i tako dalje. Veoma je velika pomoć jer nam ukazuje na naše slabe tačke i na šta treba da obratimo pažnju malo više, što je uglavnom nešto što zapostavljamo”, objašnjava Sarajane Case of Enneagram and Coffee i dodaje:Mislim da gledamo našu kulturu kroz određeni oblik revolucije gde imamo veću želju za svešću i veću potrebu za osećajem da budemo svesni sebe. Eneeagram je odličan način da ostvarimo dinamičnu vezu sa sobom i samim tim sa drugim ljudima u našem okruženju.” 

Zašto doživljava ovoliki level popularnosti? Zato što počneš od običnog testa ličnosti i onda nastaviš sve dublje da zalaziš u detalje i jer onda prestaje da bude samo test ličnosti. U pitanju je personalziovana mapa čiji te put vodi do otkrića samog sebe, veće nege ličnog zdravlja i ostalih aspekata tvog života”, kažu Laura MiltenbergerJennifer Andrew iz XO, Enneagram i nadovezuju se i dodaju još: Postoji mnogo položene nade u Enneagram jer se sve vrti oko slobode i želje za rastom i promenama. Nisu samo u pitanju markirane stvari. Umesto da ti govori ko si ti trenutno, Enneagram te motiviše da budeš sve ono što poželiš”.

Otkrivanje koji je tvoj tip ličnosti, predstavlja samo početak tvog Enneagram puta. Jednom kada se navučeš na ovaj fantastičan trip, bićeš svesna sve više stvari i osvrnućeš se sve više oko sebe, pa čak i posvetiti pažnju i najvećim sitnicama, razvijati se, evoluirati u načinu razmišljanja, svom ponašanju i u vezama sa ljudima generalno, bez obzira na to da li su u pitanju ljubavni odnosi sa partnerom ili sa prijateljima, porodicom.

Svačiji ENNEAGRAM put je drugačiji!

Svi se kad-tad priključimo Enneagramu iz različitih razloga. Da li da bismo ostvarili veću stopu samopouzdanja, ne bismo li postali svesniji ili da dobijemo neku vrstu pomoći u karijeri, kako bismo poboljšali svoju vezu ili čak i sve od ovoga i više – Enneagram je alat za samootkriće i alat koji nam podiže levele empatije, empatije koja nam je svima sve više potrebna, a sve je manje prisutna.

“Počela sam prvenstveno da koristim enneagram kako bih poboljšala odnos sa svojim partnerom, dok u jednom momentu nismo shvatili da je odličan alat koji nam pomaže da razumemo naše različitosti. Kako je vreme sve više prolazilo, dizala sam svoju svest sve više i više obratila pažnju kako delujem pozitivno i negativno na ljude oko sebe”, rekla je ushićeno jedna od korisnica Enneagrama.

Kao prijatelji koji rade zajedno na XO Enneagramu, Andrew i Miltenberger, oboje su našli potpuno različito putovanje koristeći Enneagram. “Počela sam da ga koristim kako bih više obratila pažnju na svoje zdravlje, a oduševila sam se sposobnošću da pomognem svojim klijentima da postanu više svesni sebe, da ga koriste više u svojim ličnim odnosima i kako bi obratili više pažnje kako se nose sa stresom. A kada sam napokon pronašla svoj broj, nisam bila prosvetljena, bila sam oduševljena. Enneagram mi je opet ukazao na delove mene koje sam potpuno zaboravila da postoje, bitni delovi mene koji određuju ko sam i šta želim da budem.” 

Na početku, može biti jako neprijatan proces, kaže Andrew: otvorilo mi je oči kod nekih jako nezdravih navika koje sam imala, takođe mi je pomoglo da razumem delove svoje ličnosti koje nisam mogla opisati, što me je učinilo više svesnom same sebe i pomoglo da se osećam viđenom i da osetim kako me ljudi razumeju.” 

Comments