Hot topics

Beauty SOS: Kako da suvu kožu učiniš blistavom – po ugledu na Beyoncé i Meghan Markle

#getmotivated: 6 načina da izađeš iz rutine i unaprediš svoj život

#beautytips: 5 razloga da koristiš micelarnu vodu + otkrij koja će najviše odgovarati tvojoj koži

Makeup trend koji ćemo obožavati u 2020.

Volite se još malo: Putovanje koje će vam spasiti vezu

Vodič za zimu u Sloveniji: Mesta koja treba da posetiš + iskustva koja treba da doživiš

Lifestyle trendovi za 2020.

High street komadi koje ćemo nositi u 2020.

Fashion&beauty trendovi objavljuju rat toksičnoj muškosti

Ključni komadi koje ove zime nose svi influenseri

TIPOVI LIČNOSTI

Enneagram opisuje devet različitih ličnosti iliti devet različitih pogleda na ceo svet. Dok se mnogi kvizovi bave manama i sitnicama, Enneagram zalazi mnogo dublje u ceo problem. Ne uči te samo o tvojoj snazi koje nisi svesna, već ti ukazuje i na tvoje nedostatke. Tako da kada prihvatiš sve to, počinješ svoj put ka mnogo bitnijim stvarima.

Devet tipova su:

The Perfecionist – racionalan, idealan tip, samokontrola na zavidnom levelu, svestan svojih principa i perfekcionista na svakom polju života

The Helper – brižljiv, interpersonalni tip, demonstrativan, darežljiv, udovoljava drugima i posesivan

The Achiver – orijentisan ka uspehu, pragmatičan tip, brzo se prilagođava, brzo napreduje, svestan situacija

The Individualist – senzitivan, povučen, ekspresivan, dramatičan, temperamentan, zaljubljen u sebe

The Investigator – intezivan, cerebralni tip, perceptivni, inovativni, tajanstven i izolovan tip

The Loyalist – posvećen, bezbednosno orijentisan tip, angažovan, odgovoran, zabrinut i sumnjičav

The Enthusiast – zauzet, zabavan tip, spontan, raznovrstan, rastresen i razbacan

The Challenger – moćan, dominantan tip, samouveren, odlučan, nameran i konfrontacijski

The Peacemaker – lakši, samoizvršavajući tip, prijemčiv, ohrabrujući, prijatan i samozadovoljan

Ovi opisi sa Enneagram Instituta su samo običan opis koji otprilike opisuje ličnosti. Kako bi saznala najbolje koji je tvoj tip moraš ozbiljno da se udubiš u svaki tip.

Nakon što nađeš svoj tip ličnosti, kada zapravo počneš da ga proučavaš, počinje da ti u nekom momentu deluje kao da čitaš svoj dnevnik. Posveti vreme sebi i ovom testu i istraži sebe detaljnije, kako bi mogla napredovati što više.

KAKO ZNAŠ DA ZNAŠ?

Jednostavno je da misliš da si samo jedan tip, ali je veoma moguće da imaš više tipova ličnosti. Mnogo je sličnosti između tipova ličnosti, pa to može da deluje mnogo konfuzno, ali što više čitaš i slušaš od drugih koji su već istražili svoju ličnost, sve više ćeš shvatiti koja je tvoja ličnost. Test ume biti zabavan, ali nemoj mnogo da se oslanjaš na finalne rezultate. Moraš sebe pogledati iz više uglova sa mnogo razumevanja i ljubavi prema samoj sebi kako bi razumela tačno sebe i prepoznala svoj tip.

Ma koliko ovo delovalo teško za uraditi, jer te na neki način natera da sagledaš i negativne aspekte svog života pored pozitivnih aspekata tvoje ličnosti, realno, istina je da se svi osvrćemo skoro samo na pozitivne tačke ličnosti, što je mnogo lakše, ali jednaku pažnju treba posvetiti i negativnim, jer njih ne treba ništa manje uvažavati.

Kada čitaš negativne aspekte, počneš da crveniš i mnogo ti je neprijatno, to je verovatno onda tvoj broj i tvoj tip ličnosti.

ŠTA SU KRILA?

Momenat kada nađeš svoj tip ličnosti ili barem onaj koji misliš da je najpribližniji tebi, onda se penješ na krila svog tipa i istražuješ ga sve detaljnije. Krila su direktno zakačena za tvoj enneagramski broj, na primer ako si ti tip 1, tvoja krila mogu biti tip 7 ili tip 9.

Kada treba balansirati paterne ličnosti, krila imaju veliku ulogu. Ultimativni cilj je da ta krila balansiraju našu ličnost na što bolji način. Vremenski, što se više oslanjaš na svoj broj ličnosti, to više napreduješ, te je tako veoma moguće da će se broj tvojih krila vremenom menjati.

ŠTA JE SA SUBTYPES?

Nakon što nađeš svoj tip, uglavnom postoje tri subtypes koji se vremenom, kako radiš, kristališu i tvoj fokus onda pada samo na jedan. Dominantniji subtype se jako brzo izrazi i njega se onda najviše pridržavaš.

Subtype najbolje opisuje kako se ti ophodiš prema ostatku sveta i kako reaguješ na svet oko sebe. A jedan od tih subtypes je i onaj koji se fokusira na tvoju komunikaciju kada dođe do komunikacije koja je takoreći jedan-na-jedan i mnogo toga ti govori o tebi kroz ovaj oblik komunikacije.

Pritom, što se više posvetiš svom subtypeu, to ćeš više unositi ravnotežu u svoj život.

NAŠLA SI SVOJ TIP – ŠTA SAD?

Tvoj put se na završava tako što otkriješ koji si tip ličnosti. Ako radiš uz Enneagram, vremenom ćeš shvatiti da uvodiš mir i balans u svoje ponašanje, poslovni život, međuljudske odnose i generalno kompletan život.

Prvi korak je zapravo da postaneš svesna svojih mana i vrlina kako bi mogla da nastaviš da radiš na sebi za početak. Nakon toga, praviš plan i program na osnovu onoga što si saznala, da bi se toga pridržavala i radila na tome vredno i požrtvovano ako želiš da poboljšaš svoj život. Zaista je svima potrebno da slave svoje jake i dobre osobine i da žive život u skladu sa njima.

Gledaj više kroz svoje slabe tačke, daj sebi vremena da ih razumeš, prihvatiš i otvoriš svoje srce za spoljašnji svet i samo onda posmatraj kako ti se neverovatne stvari dešavaju.

Prepusti se potpuno i dozvoli da te Eeneagram nauči kako da poboljšaš svoj ceo život na najbolji mogući način.

Test možeš da uradiš ovde.


izvor naslovne fotografije: instagram.com/90scigarettes

Jovan Žihlavski

Editors choice