Sasvim je u redu da nekad nemate koncentraciju i da vam nije dan. Produktivnost je, zapravo, retko kada na maksimumu, niti možete uvek da dajete 100% od sebe. Ipak, možete uticati na povećanje svoje produktivnosti, a pomodoro tehnika je jedna od najuspešnijih što se toga tiče.

Pomodoro tehnika je pravi izbor za vas ukoliko:

– vam male distrakcije poremete čitav radni dan,

– često odradite manje nego što ste planirali,

– radite na više projekata ili više zadataka odjednom, koje nikako da završite,

– ne znate kako da odredite koliko je posla realno odraditi u jednom danu,

– volite da se bavite planiranjem.

Šta je pomodoro tehnika?

Ključ pomodoro tehnike je u tome da, kad odaberete zadatak, podelite rad i namestite tajmer na 25 minuta. Kada prođe taj period, pravite pauzu od 5 minuta. Kada ovaj postupak ponovite 3-4 puta, onda je vreme za pauzu od 15 minuta do pola sata.

Ako vam je 25 minuta previše da se koncentrišete, onda možete početi sa 10 ili 15 minuta rada. Pa, kako vam vremenom bude sve lakše, onda produžavate sve do 25 minuta.

Zašto je ova tehnika toliko uspešna?

U poslednjoj deceniji se znatno skratio raspon pažnje, a to se pogoršalo i sa pandemijom. Na internetu niko neće da se posveti nečemu što dugo traje. Zato imamo TikTokove od jednog minuta i storyje na Instagramu.

Zato, kad pomislite da nešto treba da radite satima, odmah vam se smanjuje volja da to uradite i onda počnete da prokrastinirate i na kraju budete nezadovoljni količinom odrađenog posla. Ali, kad pomislite na to da nečemu treba da posvetite 25 minuta i nakon toga sledi pauza, odmah deluje lakše. I tu je u pitanju, upravo, taj psihološki momenat. Dvadeset i pet minuta posvećenog rada je bolje i daleko kvalitetnije od sat vremena rada odrađenog napola. 

Ono što svi jedva čekamo je tih 5 minuta ili pola sata pauze, kad imamo vremena da sebi damo malo oduška, pojedemo nešto i uopšte ne razmišljamo o poslu.

Comments