Treba ti promena? Reši NAGRADNI KVIZ i saznaj kakvu frizuru treba da furaš ove godine!

Zdrava koža glave – blistava kosa: 5 razloga da počneš da koristiš arganovo ulje u svakodnevnoj nezi

Onaj osećaj kada napokon ostvariš cilj za koji si verovala da nije moguće ostvariti!

Kako da pronađeš motivaciju kada je jednostavno nemaš?

5 #fitnessgoals koje treba da postaviš sada da bi ovog leta najzad bila u formi i izgledala najbolje moguće

Na posebnom si režimu ishrane? Evo šta ti može pomoći da ostvariš još bolji rezultat!

Na koji način odeća utiče na tvoje raspoloženje i kako da ga popraviš

#beautycrush: Prirodan, a ujednačen ten i kako ga postići

O ovome se ne priča: Bubuljice i nesavršenosti na koži kod odraslih žena + kako ih se rešiti!

All eyes on you: Kako da odabereš maskaru koja će ti ovog puta zaista odgovarati

1/2

Ako nisi sigurna da li si izložena seksualnom uznemiravanju, da raščistimo – šta tačno jeste seksualno uznemiravanje, zbog koga možeš da tražiš zaštitu, odnosno intervenciju zakona.

Pre svega, najbitniji element sprovođenja seksualnog uznemiravanja, jeste položaj moći – sprovodi ga onaj ko je na moćnijoj poziciji od osobe nad kojom ga sprovodi. To se obično odnosi na relacije direktor (šef), zaposleni (podređeni), ili profesor (nastavnik, asistent) učenik (student).

Seksualno uznemiravanje se odnosi na neželjeno ponašanje (koje ne uključuje obavezno i fizički dodir) koje drugu osobu dovodi u neprijatnu situaciju, izaziva kod nje stid, osećanje krivice i bespomoćnosti i uznemirava je. Sa strane to možda deluje kao beznačajan problem, ali osobi koju neko proganja stalnim predlozima i komentarima koji su joj odvratni i neprihvatljivi, ili je ucenjuje i uslovljava, život može da se pretvori u pakao. Baš zato što je u podređenom položaju, osoba koja trpi seksualno uznemiravanje oseća da nema izlaza. Ovoj vrsti uznemiravanja su često izložene samohrane majke i same žene i devojke, koje, prema shvatanju onoga ko ih uznemirava, nema ko da zaštiti. Žene i devojke u ovoj poziciji često su izložene i mobingu i drugim vrstama “suptilnog” zlostavljanja na poslu, ili u užem okruženju.

seksualno uznemiravanje Šta je tačno seksualno uznemiravanje

Ovi oblici seksualnog uznemiravanja si najčešći:

Neželjene primedbe i komentari

Oni mogu da dođu u vidu komplimenta, koji zapravo više liči na pretnju, ili sugeriše seksualnu aktivnost. Rečenice kao što su “delujete kao da vaš suprug ne vodi dovoljno računa o vašim potrebama, možda bih ja mogao da vam ispunim neke želje” ili “izgleda da ste imali burnu noć, voleo bih da vam ja priuštim neki takav doživljaj” ne zvuče naročito agresivno, pa žena obično smatra da treba da ih primi kao kompliment, da se suzdržano osmehne, ili da ih ignoriše, ali takav nastup se ponavlja, a ti ne znaš kako da to zaustaviš, jer dolazi od osobe koja ima moć – i nije joj tako jednostavno reći da vodi računa o tome šta govori.

Lascivni predlozi

Ako te šef zove da posle poslovnog sastanka svratiš kod njega na piće i vidiš kako mu je opremljen bar, ili predlaže da te odvede na neko ušuškano i romantično mesto, gde možete da budete sami i da se malo zabavite, to je predlog zbog koga ćeš osetiti teskobu. Izvući ćeš se nekim obavezama, umesto da kažeš šefu da te je pogrešno procenio i da ga zamoliš da ti više nikada ne upućuje takve predloge – jer ti od njega zavisi radno mesto, naročito ako radiš pod privremenim ugovorom i tvoj položaj još nije obezbeđen.

Editors choice