Fizički dodiri

Ni to ne mora da bude agresivno, ali dovoljno je da se ponavlja i da ti svaki put bude neprijatno, ili da se ponavlja i inenzivira, jer ne znaš kako da se odbraniš i osećaš se bespomoćno, pa da ti odlazak na posao, na predavanja, u školu, postane noćna mora. Osoba koja te seksualno uznemirava dozvoljava sebi slobodu da ti stavi ruku na rame i da ga stisne ili da te obgrli, dok proverava neki dokument na tvom stolu, ili na monitoru tvog računara. U prolazu te dodiruje po leđima, a kad god ima zgodnu priliku nastoji da ti dodirne i pomiluje stražnjicu i grudi. Unošenje u lice, milovanje obraza i kose, guranje i pritiskanje svog tela o tvoje – ovakvo ponašanje bi bilo veoma uzbudljivo, da dolazi od nekog ko ti se sviđa i sa kim želite da budeš u vezi, ili da imaš avanturu, ali ako se tako prema tebi odnosi nadređeni (čija ljubavnica ne nameravaš da postaneš) koji može da ti zagorča život (i koji to već čini) to je seksualno uznemiravanje.

Emocionalno proganjanje

I to je oblik seksualnog uznemiravanja – izjašnjavanje, poruke, izrazi osećanja i želja. Možda ti govori kako je nesrećan u braku i kako si ti divna i topla i puna razumevanja i kako se ne bi pokajala kad bi mu izašla u susret, kako mašta o tebi i prebacuje ti da si surova i puštaš ga da pati i da se muči…

seksualno uznemiravanje 1 Šta je tačno seksualno uznemiravanje

Ucenjivanje

Možda je ucena diskretna, pa ne znaš kako da reaguješ i da se postaviš – obično ignorišemo, sve dok ne eskalira i ne postane nepodnošljivo. Možda si studentkinja kojoj profesor ili asistent činu ustupak i uslugu (koju nisi tražila) i ljubazno ti naglašava da nije mogao da odoli da tako lepoj studentkinji ne pomogne da položi ispit. Možda nagoveštava da bi mogao i više od toga da uradi za tebe i da biste mogli da izađete na piće, ili da dođeš kod njega, da o tome porazgovarate.

Možda najavljuješ šefu da ćeš koristiti slobodan dan, ili odmor, ili ti je potrebno da izađeš sa posla ranije i on koristi priliku da ti u šali kaže da bi sve učinio za tebe, a ti ništa ne činiš za njega, a mogla bi i to vrlo lako i zašto se ne biste večeras negde sreli da se o tome na miru dogovorite…

U seksualno uznemiravanje spadaju i uvredljive, diskriminišuće i seksističke šale i primedbe, kao i širenje intriga o nečijem seskusalnom životu i opredeljenju.

I ma koliko da si zbunjena i misliš da si bespomoćna, ako si sigurna da se radi o ovoj vrsti uznemiravanja, zakon je na tvojoj strani, samo treba da ne podležeš strahu i da odagnaš osećanje krivice i pomisao da si to sama izazvala ili možda zaslužila.

Izvor fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević

Comments