Od savremenih menadžera traže se veštine komunikacije, empatija i razumevanje – u službi produktivnosti. To praktično znači da dobar i vešt menadžer treba da poznaje slabosti i vrline svojih zaposlenih i da tačno zna ko mu je u čemu najbolji, kao i kakav podsticaj je svakom pojedincu potreban, da bi dao najbolje od sebe. Svakoga je potrebno povremeno ohrabriti i nagraditi, tako da dobar menadžer treba da zna i kako da istakne svačije zasluge, tako da u kolektivu ne vlada zavist zbog protežiranja, nego osećanje da kolektiv stoji iza svakog pojedinačno i da je svačiji uspeh zajednički uspeh, kome se svi raduju.

christin hume Hcfwew744z4 unsplash e1572865536573 Šta je to pozitivan menadžerski pristup i zašto je produktivniji od kritičkog?

Naravno, to je idealan scenario – u realnosti radne svakodnevice, menadžeri se suočavaju sa propustima, kašnjenjem, greškama koje je moguće popraviti i onima koje nije, kao i sa izvesnošću da će se neke greške uvek ponavljati. Nervoza, žurba, rokovi, preopterećenost poslom, manjak ljudi, a naročito stručnjaka, borba za opstanak na tržištu i neprekidan pritisak da se produktivnost i zarada povećaju, da se nepravilnosti “ispeglaju“, da se stvori i održi poslovni ugled… Svi su pod pritiskom, i menadžeri i zaposleni i neki nivo nezadovoljstva uvek postoji. Zaposleni smatraju da suviše rade, a da nisu adekvatno plaćeni, ili da su robovi svog posla i odgovornosti koju preuzimaju, ukoliko imaju dobre pozicije i visoku zaradu, a vlasnici, šefovi i direktori uvek traže više i bolje.

Ali, neprekidna težnja ka poboljšanju i praćenje novih trendova, neće dati očekivane rezultate, bez praćena trendova u poslovanju, u smislu, organizovanja i predvođenja tima i kolektiva.

Mnoga uspešna preduzeća na čelu sve češće imaju žene, odnosno, žene su sve češće vlasnice, menadžeri, direktori – jer savremen poslovni svet prepoznaje u ženama prirodne sposobnosti, koje muški menadžeri moraju da osvešćuju za sebe i uče. Žene imaju bolji spoj osećanja, instikata, rezona i poslovne etike, fleksibilnije su i spremnije da sve probleme rešavaju smireno. Takođe, spremnije su da preispituju svoje sposobnosti, da uče i da se koriguju – novi tip menadžera je sposobna poslovna žena, koja poznaje svoje zaposlene i ume da ih predvodi i podstakne na pozitivan način, prepoznajući njihove različite potrebe za motivacijom i podsticajem.

Comments