“Mi menjamo dan za noć, mi menjamo noć za dan” – stihovi koji se pjevaju ovih dana između ogledala i ormana. Ako su društvene mreže dozvolile da postanemo zvijezde online svemira, što onda ne bi i metalik postao junak proljećno-dnevnog outfita? Tišina je glasna, niko nema protiv!?

Modne skale idu gore-dolje, stilovi su se izmiješali i prošetali suprotnim krajevima svijeta, krojevi su objavili nove forme, ali jedno je ostalo isto – promjena! Ona je konstanta u modi zato ne izostaju iznenađenja i dešavanja. Sa liste vodećih trendova oglasio se i metalik. Do sada viđen u rijetkim večernjim prilikama, gala povodima, ali u 2014. ulazi u sastav dnevnog repertoara. Metalik je u žiži javnosti, reflektori nisu potrebni!

Evo kako je metalik postao omiljen u dnevnom looku

Ansambl šljokica i dnevna doza metalika Šta kaže catwalk: Ansambl šljokica i dnevna doza metalika

Svileni lame, pozlaćeni brokat, šljokaste pletene nitne su tkanine posebno rezervisane za veče, ali su ih dizajneri ove sezone prilagodili dnevnoj verziji. Alber Elbaz istakao je srebrni kombinezon za Lanvin, Proenza Schouler predstavila se haljinom reljefnog tkanja, Balmain dosledno iznosi bombaške jakne od legure. Termin za svjetleće efekte na odjeći, u narednoj sezoni svakako je – prije mraka!

Svemirsko odijelo ili svjetlosni žar za topli jul!? Nešto inspiracije iz prošlosti – dvadesetih do osamdesetih godina, malo više budućnosti u inovativnim segmentima i sekundača na sadašnjost?

Da se razumijemo na početku: ko ne voli lame (vrsta tkanina koja se štrika sa tankim trakama metalnih prediva) može odmah da napusti reviju! Ali činjenica da je lame u rukama Albera Elbaza!? Pa to mijenja njegovu reputaciju! Lanvin je master science sjajnih tekstura, predvodnik generacije otmenog streča, svjetlucavog šika. Alber zna kako da pokrene planetu – krojeći svečani rock’n’roll. Uz Lanvin mistika noći seli se u dan, a svijetlećih učesnika ima više nego u diskotekama Monte Karla i Ibice. Predstavljene tkanine prošle su poseban proces proizvodnje i njihova vrijednost sigurno je uočljiva tek pri stvarnom dodiru. Siluete su raznovrsne, od trapeza na plise do onih koje su tik uz tijelo. Ansambl šljokica nastupio je veoma samouvjereno u svakom komadu, pa čak i u aksesoaru. Uvijek spreman na eksperiment, Alber je još jednom izrazio kreativnu autonomnost i slobodu u svom domenu.

Lanvin metalic 1 Šta kaže catwalk: Ansambl šljokica i dnevna doza metalika Lanvin metalic 2 Šta kaže catwalk: Ansambl šljokica i dnevna doza metalika

U proljećnoj kolekciji 2014. Altuzarra stavlja akcenat na lakoći materijala i svijetlih boja, pa će njegovi modeli biti podnošljivi na visokim temperaturama. Da sve ne bi bilo jednostavno, pojedinačne komade poput bijelih pantalona ili sive majice od elastina dopunio je sjajnim materijalom koji okreće situaciju u smjeru dnevnog glamura.

Haider Ackermann servira krojeve muškog roda sa ženskim teksturama. Priključuje se ekipi koja radi svjetlucavi metalik i boji ga u ponoćnoplavu, bronzu i staro zlato. Pantalone imaju puno akcije u struku, tu su kaiševi, tilovi, trake… Bluze su uglavnom prozirne, nosive sa blejzerom uskih revera. Ako se odlučite za neki komad HA, idealna kombinacija bila bi tamni klasik džins i blejzer na šljokice.

Altuzarra i Haider Ackermann Šta kaže catwalk: Ansambl šljokica i dnevna doza metalika

Dizajnerski duo iz Čikaga – Creatures of the Wind, predstavlja drugačije lice metalika. Osmislili su indy fazon, a rumenilo pink i brusnica pravo su osvježenje. U krojačkom pogledu modeli su retro – western četrdesetih godina prošlog vijeka, dok za rijetke komade sjaja i štrasa inspiraciju crpe iz Grčke sa mitološkim vezom. Kolor-blok i ručni rad u ovoj kolekciji zauzimaju centralno mjesto. Tuksedo suknja sa vezenim cvjetovima? Preobraziće radni dan u sunčani praznik!

Creatures of the wind Šta kaže catwalk: Ansambl šljokica i dnevna doza metalika

Po jedan ili dva primjera u metalik trendu kreirali su Diane von Furstenberg, Max Mara, Oscar de la Renta, Salvatore Ferragamo.

Izrazito ženstvena kolekcija Diane von Furstenberg donijela je dnevne i večernje toalete koje lepršaju u hodu oslikavajući ženske obline. Suknje i haljine niže koljena postaju centar proljećnog svemira von Fustenberg. Svoju priču nazvala je “oazom” birajući grafičke dezene, ali i motive iz prirode. Primjer na temu metalika je zlatna haljina sa džepovima!

U pastelnoj kolekciji gdje je najviše pažnje dobila bijela-krem i piton koža, Salvatore Ferragamo radi i jednu haljinu od sjajnog pletiva čija šara prelazi i na sandale. Zbirka jednostavnosti SF nosiva je u svakodnevici.

Iz Max Mare ležerno, neopterećeno, svedeno u poprskano-sivim trikotažnim setovima i srebrnim sandalama, uzanim sjajnim suknjama ispod koljena.

Autor koji se potpisuje elegancijom u svakoj svojoj kreaciji, Oscar de la Renta, dizajnira viskoznu haljinu sa uvezenim kristalima.

DFurstenberg SFerragamo MMara ORenta Šta kaže catwalk: Ansambl šljokica i dnevna doza metalika

Urednik sanjalačkog svijeta, dizajner šara nekog dalekog neba – Roberto Cavalli. Njegove dame nose “tihu” moć. Kritike kažu da je revija tehnički majstorska, komercijalno dopadljiva i zavidna na načine estradne kraljice. Na otvaranju revije plasirao je srebrnu jaknu koja liči celuloidnoj traci nijemog filma, a vješto je uklapa uz sofisticiranost drugih kreacija. Kroz svoju kolekciju dozirano je provukao srebrni konac taman da izgleda nenapadno, a otmeno i suptilno. Aplauz.

Roberto Cavalli Šta kaže catwalk: Ansambl šljokica i dnevna doza metalika

U svoj retro osvrt, modna kuća Balmain uvrstila je i parče savremenog glamura. Između luksuzno tretiranog teksasa i pepito šare u raznim verzijama, našla se posrebrena jakna, karner haljina, dio kolekcije kao da je posut zvjezdanim prahom… Prepoznatljivi rock&roll stil uklopio je metalik i lance, a siluete nisu strogo sječene kao obično. Ovog proljeća Balmain odmara od suviše oštrih ivica.

Balmain Šta kaže catwalk: Ansambl šljokica i dnevna doza metalika

Minimalistički kod svoje kolekcije Reed Krakoff vrlo suptilno upotpunjuje blagim tonom metala. Odsustvo pretjeranog i naglašenog, ovaj rijetki primjer jednostavnosti stavlja u poziciju dnevne kombinacije. Dozirani sjaj za poslovni lookRK haljina.

Ovogodišnja zamisao Antonija Berardija bila je da iskoristi materijale visoke mode, ali u kontekstu svakodnevne. Njegovi modeli svakako nisu nešto u čemu se ide do “radnje na ćošku”. Dominantan je oversize look i paleta nalik klasičnim vjenčanjima. Izdvajam svijetli komplet: košulja i suknja.

Proenza Schouler kolekcija raspolaže tekstilima tehnologije 21. vijeka. Inspirisani eklektičnom gomilom dizajnera namještaja i umjetnika, ipak su u jednom bili jasni – odbacili su klizav i uglađen materijal u korist teksture. Za trend-temu metalik pripremili su srebrne i bronzane trake u plise haljinama čija se budućnost predviđa na crvenom tepihu.

RKrakoff ABerardi PSchouler Šta kaže catwalk: Ansambl šljokica i dnevna doza metalika

Cijelu proljećnu Dolce&Gabanna reviju ispratili su detalji od metala. Aksesoar, pojasevi i kaiševi, sandale, modne krune, medaljoni. Sicilija se čini nepresušnim izvorom inspiracije kada je dizajnerski dvojac u pitanju. Kolekcijom dominiraju crteži ostrvskih predjela, interakcija između italijanskog i antičkih ostrva i sicilijanska kultura. Koristeći stare fotografije ruiniranih amfiteatara, D&G stvaraju besprekornu i prilagodljivu grafiku za print na veoma ženstvenim modelima. Visoko pozicionirane pojaseve dekorisali su zlatnicima odajući čast istoriji, dok cvjetovi badema i delikatna crna čipka predstavljaju uobičajeni dizajnerski repertoar. Ovogodišnju priču autori su nazvali snom, jer jedino imaginacija može spojiti (i)racionalo. I transparentna i umiljata, djevojka koja nosi D&G u znaku je metalika!

DolceGabanna Šta kaže catwalk: Ansambl šljokica i dnevna doza metalika

Komocija na djelu: 3.1 Phillip Lim zvjezdanu prašinu posipa na tekstilni svod. Ova kolekcija je više komercijalna nego konceptualna, a metalik se maskirao u više verzija. Dominiraju izmiješane boje: bakarna i plava kao idealan spoj!

3.1 Phillip Lim 1 Šta kaže catwalk: Ansambl šljokica i dnevna doza metalika

Na reviji Rochas u Parizu sve je blistalo, baš u skladu sa temom. “Niko nije došao u Pariz da vidi bijelu platnenu košulju” – izjavio je prije prezentacije njen kreativni urednik. Ova samouvjerena najava bila je precizna uvertira za Rochas šou. Nasuprot formalnim oblicima odjeće blejzera ravnog kroja i dugih suknji, teksture su bogato birane. Flourescentni cvjetovi i oslikane ruže, sjajni til, svileni saten, žakar, haljine od organze i suknje na plise, a neki su zahtijevali i Swarovski kristale. Mnogo presijavanja, staklastih ušivanja, kristalnih refleksija, ali i metalika. Modeli su podrazumijevali teksturisani rad, bilo da je posebno vezena šara ili sjajni lam, to nikako nisu smjele biti monohromne površine. Izuzev glavne pastelne palete, na par primjera našle su se i nijanse metalnosive.

Rochas Šta kaže catwalk: Ansambl šljokica i dnevna doza metalika

Jana Radonjić 

Comments