Do skoro smo bili pod uticajem retrogradnog Merkura u znaku Škorpije i bili smo upućeni na prodiranje ispod površine, na bavljenje pitanjima unutrašnjeg života, duhovnosti, potisnutih sadržaja i razotkrivanjem stvari koje smo krili sami od sebe i nismo hteli da se sa njima suočimo i da ih priznamo. Do ulaska planete Merkur u znak Jarca, posle 5. januara, imamo dovoljno vremena da osetimo promenu energije sada kada ja Merkur krenuo direktnim hodom, da se očistimo od prošlosti (od svega što smo “izbunarili” u prethodnom periodu), da shvatimo šta stvarno hoćemo i nećemo, možemo i ne možemo kada su u pitanju naše emotivne veze i odnosi i kada je u pitanju naše samoostvarenje u drugim oblastima života.

Strelac cilja u budućnost, ceni slobodu, pokret, akciju i nekonvencionalne životne stilove. Kreativan je, inspirisan, motivisan i voli posebne i jedinstvene stvari, ljude, odnose, ali zato je često promenljiv – stalno ima uvide, koji menjaju njegovo mišljenje. Taj uticaj ćemo svi osećati u narednom periodu kroz obilje ideja koje će nam padati na pamet i obuzetošću razmišljanjem i promišljanjem o svemu što nam se događa i što zapažamo oko sebe. Bićemo skloni da sve preispitamo – i ono što nam se čini da je dobro (ili loše), kao i ono što nam drugi predlažu, savetuju ili pokušavaju da nametnu.

Ako smo prethodno u brzini i nerazmišljanju pravili greške, sada ćemo stati i razmisliti o svemu i to dalekosežno, jer nas budućnost zanima više nego inače, jer osećamo izazov da se postavimo kako treba i učinimo pravu stvar.

Nešto smo naučili i sada je vreme (poručuje Merkur u Strelcu) da podvučemo crtu i zaokružimo račun. Život je naporan, ljubav nije ono što smo očekivali i to će i nadalje biti tako. Ali ono što je bilo platili smo i sada idemo dalje – tražićemo sa optimizmom koji nam možda i nije svojstven, razlog da pokušamo ponovo i da nastavimo dalje, čak i ako to izgleda sasvim beznadežno.

Comments